00-mihail-gorbachev_0Америка „се е заблудила в джунглата“, смята Горбачов

САЩ вече са въвлекли Русия в „студена война“ и не е изключено те да „рискуват“ и да направят по-нататъшни стъпки към реална война, смята бившият президент на СССР Михаил Горбачов.

„Сега се чува и от Америка, и от ЕС само за санкции по отношение на Русия. Съвсем ли са си изгубили главата? Америка изобщо „се е заблудила в джунглата“ и ни влече и нас натам“, каза Горбачов за Интерфакс.

„А ако трябва да наричаме нещата със собствените им имена, то тя /Америка/ вече ни е въвлякла в нова „студена война“, опитвайки се открито да реализира генералната си идея за триумфаторство“, посочи политикът.
Горбачов призова за „размразяване“ на международните отношения
10 дек 2014 09:35
23

„А къде ще ни отведе всички нас това? „Студена война“ вече открито се води. И какво по-нататък? За съжаление, вече не мога твърдо да кажа, че „студената война“ няма да доведе до „гореща“. Боя се, че те могат да рискуват“, каза Горбачов.

Той отбеляза, че положението в САЩ и ЕС не е никак просто: „Част от страните от Европа живеят добре, а останалите – не толкова добре, а и зависимостта от САЩ е прекалено голяма, включително и на Германия“.

В началото на януари Горбачов заяви, че съществува заплаха от пълномащабна война в Европа, свързана с украинската криза. Мнението си той заяви пред „Шпигел“. Политикът призова Германия да не се намесва в ситуацията около Украйна.

През декември 2014 г. Горбачов посъветва Русия и САЩ да проведат среща на високо равнище за „размразяване“ на отношенията. Месец преди това той призова САЩ и ЕС да се вслушат в думите на руския президент Владимир Путин, който сравни политиката на Вашингтон на международната арена с поведението на новобогаташ, „който изведнъж се е сдобил с огромно богатство: световно лидерство“.

29 яну 2015, Елка Василева