00-granichna-ogradaСлед заръка на Борисов НС прие промени в закона

Оградата по границата с Турция да бъде доизградена без обществена поръчка. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за обществените поръчки, предложени от депутати от четирите управляващи партии – ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и ПФ.

Измененията бяха внесени миналия четвъртък, след като в сряда по време на блиц контрола премиерът Бойко Борисов призова народните представители да направят изключение за защитното съоръжение, за да започне изграждането му най-бързо, защото със затоплянето на времето от март се очаква засилен миграционен натиск.

Изключването от обхвата на общия ред за възлагане на обществени поръчки на дейностите по изграждане на необходимото защитно съоръжение не беше подкрепено в пленарна зала единствено от депутатите от ДПС, които гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Правителството вече взе решение да се направи ограда по протежението на цялата граница с Турция. Към вече съществуващите 33 км трябва да се доизградят още 82 км, като това ще става поетапно, а до 30 януари МВР трябва да изготви задание за проектирането му.

Прогнозната цена на допълнителните километри защитно съоръжение е около 90 милиона лева.

„Това прави малко над 10 милиона лева на всеки 10 километра, а първите километри, строени миналата година, струваха по 2,5 милиона лева“, пресметна обаче депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов и призова за строг контрол за начина, по който ще се харчат парите.

Доизграждането на оградата беше едно от изискванията на ПФ за подкрепа на кабинета и дори залегна в управленската програма, след като от формацията заявиха, че няма да подкрепят правителството, ако то не приеме някои от приоритетите й.

Заради това, след като промените в закона станаха факт, съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обяви, че формацията е доволна от кратките срокове, в които бе взето решението.

Според другия съпредседател Красимир Каракачанов засиленият миграционен натиск е сериозно предизвикателство и заради това оградата е важна.

„Когато българите имат кауза, която е национална, те могат да намерят сили да бъдат единни. Надавам се и по други национални каузи, като енергетиката и проблемите с престъпността, които по наше предложение са залегнали в програмата, да сме единни“, коментира той.

Относно искането на ДПС за оставка на здравния министър Петър Москов, Каракачанов увери, че ПФ по никакъв начин няма да подкрепи претенциите на движението.

„Част от населението трябва да се научи, че освен права, има и задължения. За никого не е тайна, че има нападения над лекари. Това, че изказването му е било малко по-остро, не означава, че той не е назовал проблема“, отсече съпредседателят на ПФ.
Автор: Камелия Цветанова

21 яну 2015, Камелия Цветанова