Председателката на Ромска академия за култура и образование (РАКО) Стела Костова, придружавана от своите две дъщери, посрещна близо 100 души днес на кулинарна изложба „Романо хаби“. Изложбата беше във връзка с честване на „Васий“ – Ромската нова година. Тя се състоя в зимната градина на Парк хотел „Централ“ в гр. Сливен. Събитието събра видни културни и обществени дейци, както и представители на общинското ръководство, общински съветници.

Стела Костова побърза да благодари на хората, уважили изложбата за ромска кухня, на 16-те жени, чийто гозби зарадваха гостите, на Община Сливен за подкрепата, на младежите от РАКО, на близки, съмишленици и приятели. Пред публиката тя сподели и личен спомен, свързан с нейното детство и кулинарните умения на нейната баба.

„Всеки един етнос, всеки един народ си има своите традиции, начин на живот, ритуали. Затова днес представяме тази прекрасна ромска кухня“, каза Стела Костова. Тя пожела на всички много здраве, щастие, късмет и благополучие.

От своя страна зам. кметът Стоян Марков благодари на Стела Костова от името на кмета Стефан Радев и общинското ръководство:

„Благодаря на Ромската академия за култура и образование, че е партньор на Община Сливен по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен“. Благодаря на всички организации, които партнират на Общината-представителите на детските градини, на нестопанските организации. Мога да кажа само, че с този проект РАКО и Стела Костова помагат не само на своята общност, но и на уязвимите групи в нашата община.“

Той коментира още, че с това събитие и подобни се запазва и съхранява културната идентичност на ромската общност.

Събитието продължи с богата шоу програма, в която се чуха изпълнения на известния поп-фолк певец Щилиян. С автентична ромска музика на пиано маестро Николай Кирилов зарадва гостите на събитието. Изпълнения се чуха още на квартет „Класик“ с ръководител Кольо Бондев и на младата, талантлива, изгряваща звезда Радост Райнова.

16 ромски жени представиха автентични гозби, традиционни ромски ястия, характерни за празниците Васий, Хедерлези, Бабинден, Бари Богородица. Запознаха гостите с обредите, ритуалите, подготовката на различните ястия, по време на ромските празници през годината, като Васий (Ромската Нова година), Башнувден (Петльовден), Бабинден, Гергьовден, Патрази (Великден), Бари Богородица (Голяма Богородица).

Характерните гозби за Васий- зелеви сарми, петел с кисело зеле, пълнена пуйка, мина (баница), баклава, бокий (питка) с паричка, присъстват на новогодишната трапеза. Преди да се седне на масата за Васий, на 13-ти вечерта, се извършва ритуалът „кадене”–сипват се захар, тамян, здравец върху керемида, запалват се с въглен от огнището, слагат се парите, златото, всички ястия на масата и най-възрастният в семейството мъж прикажда, благославя трапезата за берекет. На почит в ромската кухня са мисирката (пуйката), петелът, патицата, кокошката. Приготвянето на агнето за Хедерлези (Гергьовден) е съпътствано с многобройни ритуали, от спазаряването на агнето, седмица преди празника, пасенето от децата, ходенето до реката за пречистване, закичването му с венче, пеенето, брането на цветя, билките и закичването на вратите – до приготвянето за печене, пълненето му с плънка.

Ромската кухня е разнообразна, вкусна, пикантна, питателна, лековита. Различните ястия, рецептите, начина на приготвяне, подправките, се предават от майка на дъщеря, от баба на внучка, от древни времена, до днес, усъвършенстват се, модернизират се.

Кулинарната изложба „Романо Хаби“ е част от Дейност 3, проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен“ с бенефициент Община Сливен, в партньорство със Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

https://nabludatel.bg/news/stela-kostova-posreshtna-blizo-100-dushi-na-kulinarna-izlozh