Стела Костова е председател на Ромската Академия за Култура и бивш общински съветник. Днес тя излезе с поздравление по случай Световния ден на ромите. Sliveninfo ви го предлага.

Уважаеми братя и сестри,

Скъпи приятели,

Днес е 8 април – Международен ден на ромите!

Ден за почит към всички жертви – стотици хилядите роми, избити в концентрационните лагери по време на Втората световна война.

Нека си спомним думите на Ванко Руда – първия президент на Световния конгрес на ромите, проведен през 1971 г. „Целта на този конгрес е Да обедини ромите,

Да издигне тяхното действие в рамките на целия свят,

Да доведе до еманципация според нашата собствена интуиция и идеали,

Да прогресира в подходящ за нас ритъм!

Това ще бъде нашия Романо дром!“

В извънредно положение сме! Целия свят е настръхнал! Целия свят гори! В тези тежки времена нека бъдем по-добри, по-човечни, по-милозливи, по-истински!

По този повод, скъпи приятели, позволете ми от името на нашата общност да поздравя всички лекари, медицински сестри, санитари, шофьори, Доброволците, целия помощен персонал, всички, които будуват за здравето на нашия български народ!

Искам с гордост да отбележа, че сред тях са и ромски лекари, сестри, санитари…здравни и образователни медиатори, които достойно представляват ромския етнос, нашата чест и достойнство, своите преподаватели, настойници. Да им пожелаем Здраве и успешна работа!

8 април е ден за отдаване на почит към жертвите на Ромския холокост, но и Празник на свободата и силата на духа, на творческото възвишаване – високото, възторжено благо на човека.

 

Бъдете здрави!

Честит празник!