000-naemnikНе повече от 30 сръбски граждани воюват на едната или другата страна

Сърбите, които воюват в конфликта в Украйна, не са никакви патриоти от руска или украинска страна, а най-обикновени наемници, които получават по близо 10 000 долара месечно, за да убиват хора, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

По данни на сръбската агенция за сигурност и информация не повече от 30 сръбски граждани участват в гражданската война в Украйна, чиято териториална цялост се признава от държавата Сърбия.
Двайсетина от тях се бият на страната на проруските бунтовници, като им е обещано заплащане от около 2000 долара седмично. През последните дни пък не повече от 10 сръбски граждани са заминали да воюват на страната на украинската армия. Естествено, за 3 000 долара седмично, посочва изданието.

Всички те след септември ще бъдат заплашени от дълги години затвор, тъй като се очаква тогава да бъде приета промяна в закона, съгласно която ще се наказва участието на сръбски граждани във въоръжени конфликти в чужди страни.

Според изданието в Сърбия няма център за набиране на наемници за Украйна, така че сръбските граждани са заминали за Украйна както през Полша, така и директно през Москва.

„Макар че става дума за професионални наемни войници, като цяло сръбските граждани не са на предната фронтова линия. На тях са им обещани големи пари, но е под въпрос дали ще ги получат. Това са хора с боен опит, хора, обучени да боравят с оръжие и всички са заминали за Украйна по собствена инициатива“, каза за „Блиц“ източник от Агенцията за сигурност и информация.

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че Сърбия не участва в конфликта в Украйна. Той оцени, че ангажиментът на сръбските граждани за пари в този конфликт вреди на държавата Сърбия, пише сръбският вестник „Политика“.

„Сърбия провежда отговорна политика. Нямаме възможност законово да реагираме, но все повече държим сметка за лицата, които се връщат от Сирия и Ирак и тези, които участват в конфликта в Украйна, следим действията им в нашата страна“, каза Вучич.

Премиерът призова тези, които воюват в Украйна, да се върнат в Сърбия и да се грижат за семействата си, защото „не им е работа да воюват в чужда страна нито за 6 000 долара, нито за 1 200 долара, в зависимост от това кой колко им плаща“.

14 авг 2014, Елка Василева

Снимка: Reuters