000-luganskСблъсъците между проруските сепаратисти и украински военни в източноукраинския град Луганск продължават, като според различни източници има най-малко пет жертви.
Бунтовниците атакуваха украинската гранична служба с автомати и гранатомети в покрайнините на града.
Граничарите са отразили атаката, като са загинали петима сепаратисти, а осем са ранени.
След това обаче е последвала атака от снайперисти. Сред граничарите също има ранени.
На въоръжение у терористите са забелязани миномети и тежки картечници.
В неделя вечерта най-малко шестима сепаратисти са загинали Донецк. При опит за изнасяне на телата на загиналите през седмицата при боевете на местното летище сепаратисти, украинската армия открила огън по колата на „Бърза помощ“, при което шестима души били убити.
Премиерът на „Донецката народна република“ Александър Бородай съобщи, че при боевете за летището са загинали 60 сепаратисти и около 20 мирни граждани. Той каза, че около летището, което е под контрола на редовните украински сили, са разположени снайперисти.
„Мирните граждани продължават да загиват всеки ден, в момента никой не може да каже точни числа, защото достъпът до района на летището е невъзможен. И досега не можем да отнесем всички тела и да кажем колко човека са загинали“, добави Бородай.
Избраният за президент на изборите в края на май Петро Порошенко се закани да ликвидира бунта в Източна Украйна въпреки призивите на Москва да прекрати военната операция.
Напрежението се покачи и в Крим, след като въоръжени лица нахлуха в украинска църква в село на полуострова и набиха свещеника и енориаши.
Полицаите, които пристигнали три часа след атаката, взели страната на нападателите и обяснили, че киевската патриаршия се занимава с антируска дейност в Крим.
Крим бе присъединен към Русия през март, след като в продължение на 3 седмици бе окупиран от руски войски, а след това бе произведен референдум, отхвърлен като незаконен от Киев и международната общност.
02.06.2014