000-amnestiЕвропейските страни не трябва да връщат в България търсещите при тях политическо убежище, докато страната ни действително не подобри ужасяващите си приемни условия и не обърне внимание на сериозните недостатъци на процедурите за даване на убежище.
Това се казва в позиция на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“, публикувана вчера.
Призивът към европейските страни е заради очакваното днес разгласяване на позицията на Върховния комисариат на ООН за бежанците по въпроса, след като през януари оттам призоваха за спирането на връщането на търсещи убежище в България. Агенцията на ООН се позова на лошите условия в приемните центрове, както и проблемите с цялостното отношение към бежанците у нас.
„България все още е далече от стандартите, когато става дума за отношението към бежанците и търсещите убежище“, каза Йезерка Тигани, заместник програмен директор на „Амнести“ за Европа и Централна Азия.
Съгласно регламента на ЕС търсещите убежище могат да бъдат рутинно върнати в България, ако това е първата страна, в която са влезли на територията на ЕС.
По време на посещението си у нас през март „Амнести“ са установили, че въпреки известния напредък, условията за живот в някои от приемните центрове продължават да бъдат неадекватни.

01.04.2014, news.bg