00   boiko-mestanПродължението на сюжета след изхвърлянето на Лютви Местан от всички постове в ДПС тепърва ще се разгръща с мащаб и специфика, които вече поставят въпроси извън конкретния скандал: държава ли е България, какви задачи изпълняват нейните служби за ред и сигурност и кой им ги поставя.

Те вървят паралелно с причините за конфликта Доган – Местан (аз не вярвам в техния изключително глобално политически характер, но това е отделна тема). Въпросите, които поставям тук, имат отношение към любопитния фон, на който се разбулват отговорите: Например в речта на Доган, такава каквато беше публикувана и която отключи низвергването на Местан, почетният лидер на ДПС не е нарекъл председателя на ДПС нито национален предател, нито беше поискал оставката му.

Това свърши медийната империя на Пеевски.

Нещо повече – империята уведомява обществото и какво следва

(Като казах „медийната империя“ си спомних едната част от онова  изказване на Бойко Борисов в опозиция: „Който има медийна империя, може да управлява дори да е трета политическа сила.“)

А империята не спира офанзивата 15-и ден:

„Изхвърленият от ДПС за предателство на българските национални интереси Лютви Местан се очаква да бъде извикан на разпит в ДАНС“ („Блиц“). „ДАНС проверява всички обстоятелства около скандалния престой на независимия депутат в турското посолство“, пише сайтът и цитира „Стандарт“. „Изменникът Местан тича в посолството на САЩ и при ментето Кабан, за да клевети ДПС като проруска партия!“ (ПИК)…

„Има условия Местан да бъде разследван за държавна измяна“.

(Като прочетох „ще бъде разследван за държавна измяна“, си спомних първата част от същото откровение на Борисов в опозиция: „Доган пръв разбра, че който владее съдебната власт… може да управлява.“)
И си спомних още думите на Владимира Янева от разговорите й с Ченалова: „Те службите са си на ДПС.“ А Янева е информирана, не се съмнявам, като имам предвид чий кадър е и в кой момент бе сложена за шеф на ключовия Софийски градски съд.

Та от службите за сигурност не можем да чакаме разследване и изясняване от какво се е страхувал Местан. Те ще свършат каквото им продиктува моментът, който пък ще зависи от интересите, надеждите и опасенията на онзи, който упражнява властта – формално и неформално.

Но къде е прокуратурата, нали тя е върховният надзорник за законността и адекватността на службите за сигурност? След срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с Ердоган в Анкара (септември 2015), уредена – логично е да предположим – от Местан, сега е още по-логично прокуратурата да спретне едно дело за държавна измяна на бившия председател… За неутрализиране на собствения гаф – според неизтребимата, непреходна логика на променената конюнктура… Случайно ли я призовава дни наред медийната империя…

И точно когато очаквах Местан да опровергае, че се е крил в турското посолство, той потвърждава, че е търсил сигурност там, сякаш съобщава за нещо напълно редно и естествено:

„Изконно право на всеки български политик е да осигури собствената си сигурност при критична ситуация.“

Фантастично е това признание на Местан! Това се случва в България в XXI век, 26 години след установяване на правова държава и конституция, гарантираща права и сигурност.

Лидер на парламентарна партия потвърждава, че не вярва на службите за сигурност и ред на държавата, в чийто градеж той самият участва от поне двайсетина години! Запитан от какво се е чувствал застрашен, Местан отвръща: „Рано е да отговоря на тези въпроси.“

Какво следва, ще попитате? Нищо.

Пропаганда най-безогледна следва в медийната империя и тържество на владените от който трябва служби за сигурност.

Те винаги са били слуги не на сигурността на държавата и обществото, а на конюнктурата, която, както винаги досега, ще бъде зададена от интересите, надеждите и страховете на онзи, който е на власт, независимо от техния знак. И тъй като Борисов знае влиянието на Доган над същите служби, ще внимава много в „задачата“.

С две думи –  от службите за сигурност не можем да чакаме разследване и изясняване от какво се е страхувал Местан. Те ще свършат каквото им продиктува моментът, тоест нищо в интерес на базови принципи – общественото здраве и сигурност. Както винаги досега – да припомним:

–  20 февруари 2013, Бойко Борисов, от парламентарната трибуна: „Срещу мен е готвен атентат с поръчител Ахмед Доган преди години, извикайте директора на разузнаването да ви каже какъв материал е постъпил от партньорска централа.“

– 20 юни 2013, пред журналисти след КСНС, Борисов: „Уличните протести провалиха сценария на БСП и ДПС, а той е бил – с Пеевски шеф на ДАНС да ме арестуват и да ме убият в ареста.“

Представете си подобни заявления  на довчерашен премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия в някоя друга държава… Представете си и признание на лидер на третата парламентарна партия, която се сочи за гарант на етническия мир, който потърсил закрила в чуждо посолство…

В България ни залива обяснимо, но манипулирано възмущение от предателя.

Не и недоумение пред службите за сигурност, които са търпели предателството му

Ще научим ли разследват ли Местан за връзки с Турция, какви, има ли реални заплахи от това за сигурността на България, какви са те (това са по-важните въпроси и от нуждата Местан да се крие в турското посолство). Или тази тема ще бъде активирана пак когато има нужда и пак през обслужващите медии.

Защото какво точно „работят“ тези служби обществото научава през медиите „Пеевски“, когато се наложи да бъде обезвреден посоченият враг на момента или успокоен и прокаран през общественото съзнание правилният. Ето за какво харчат парите т.нар. специални служби. В този смисъл те съответстват на името си – специални са наистина.

05.01.2015, dnevnik.bg