00  begantsiГраничната полиция в България малтретира бежанци. Такава новина разпространи сирийска информационна агенция, цитирана от Би Ти Ви. Сайтът публикува видеозапис, на който се вижда как униформени удрят с палките си легнали на земята имигранти.

Информацията вече се проверява, коментираха неофициално от МВР пред „Дневник“. Проблемът бил, че от видеото почти нищо не се разбирало и не можело да послужи за разследване на казуса – колата е отрязана до регистрационния номер, не се вижда добре униформи на граничари ли са, на полицаи ли, кога и къде се разиграва действието. Вижда се, че униформите са зимни, и това навежда на времето на действие, но къде, по границата ли, по навътре в страната ли, граничари ли, полицаи ли, от кой екип, кой район и други подробности трудно щели да се установят, казаха от МВР.

През март беше организиран граждански протест срещу пограничния побой над влизащите у нас чужденци, които търсят закрила, пред сградата на Гранична полиция. Турски медии разпространиха информация за бити от гранични полицаи 17 иракчани, които са се опитали да влязат в България.

Неколкократно за изтласквания на бежанци от граничните власти съобщаваха от Human rights watch и други неправителствени организации.

Хиляди бежанци, търсещи убежище, и мигранти, сред които и деца, предприемат опасни пътувания през Балканите и стават обект на злоупотреби и изнудване от страна на криминални групи и на властите. Това са изводите в нов доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“.

07.07.2015, dnevnik.bg

Фотограф: Анелия Николова