00   moskva-samoletАко се стигне до пряк военен сблъсък, американците вероятно ще спечелят пирова победа

Китайската бойна авиация разширява контрола върху цялата западна част на Тихия океан, чак до американските бази, по които в случай на агресия ще бъде нанесен удар. Съобщението е на японската агенция „Киодо нюз” с позоваване на секретен доклад на Академията на командването на ВВС на Китай.
Освен САЩ като потенциални заплахи за сигурността на Китай са посочени Япония, Индия, Тайван и Виетнам. Авторите на доклада призовават за готовност да бъде „отразена интервенцията”.

Появяването в откритото пространство на подобен секретен доклад е по-скоро планирано събитие, счита ръководителят на Центъра за руско-китайски изследвания към Московския университет Евгений Зайцев.

„Ако се погледне историята на изтеклата информация от страна на китайските военни за последните 10 г., ще се види, че това е преднамерено. Просто Китай заявяваше, че преминава в следващ етап в отстояване на своите интереси съгласно натрупания икономически и военен потенциал. Това означава и по-нататъшно развитие на военната доктрина на Китай, преминаване от пасивна отбрана към защита на своите интереси вече далеч от китайските брегове. Това е и реализация на външнополитическата доктрина, заявена доста по-рано. А тя предвижда изграждане на отношения с всички страни при равни условия. И не може да става и дума за хегемония на някоя отделна страна”, заявява Зайцев за радио Sputnik.

Експертът счита, че с тези действия Китай се опитва да заяви своите интереси пред САЩ, но до пряк военен сблъсък едва ли ще се стигне.

„Абсолютно очевидно е, че военният потенциал на Китай не е равен на американския. И в пряко военно сблъскване американците може би ще вземат връх, макар че това ще бъде тяхна „пирова победа”. Освен това има връзка с техните икономически интереси. Двете страни прекрасно разбират, че загубите за техните икономики от прякото военно сблъскване, ще бъдат несъпоставими с призрачните изгоди, които ще бъдат придобити”, обобщава Зайцев. /БЛИЦ
06.08.2015, blitz.bg