000-tannkБългарското посолство в Тел Авив и Дипломатическото бюро на Република България в Рамалла организираха евакуацията на четирима български граждани, които живеят в Ивицата Газа. Евакуацията е реализирана на 13 юли т.г. след поискано съдействие от страна на българските граждани.
Във връзка с усложнената обстановка и повишените рискове за сигурността в Държавата Израел Министерството на външните работи настоятелно препоръчва на българските граждани да се въздържат от посещения и пътувания до територията на страната, освен в случаи на крайна необходимост.
През последните дни нарасна противопоставянето между Израел и Хамас, намерило израз в ракетни обстрели на израелските градове от Ивицата Газа и военна операция на израелската армия и сили за сигурност.
До момента в посолството на България в Тел Авив не е постъпвала информация за пострадали български граждани. Дипломатическата мисия поддържа активен контакт с българските граждани, които живеят в Държавата Израел, както и с големите групи от български работници, временно пребиваващи в страната в изпълнение на междуправителствената Спогодба за посредничество и временна трудова заетост.
Израелски атаки в Ивицата Газа отнеха живота на мъж и жена тази нощ, с което броят на жертвите от началото на операцията на армията на Израел в палестинската територия достигна 172-ма души, предаде AFP.
Операцията на армията на Израел в Газа премина в наземна фаза. Спецчасти на военноморските сили навлязоха в северната част на Ивицата Газа и унищожиха там склад с ракети. Въпреки призивите на световните лидери към сдържаност, Израел планира в следващите няколко дни да активизира настъплението. Израелската армия призова мирните жители на Газа да се евакуират, пише „Коммерсант”.
В нощта на неделя срещу понеделник отряд бойци на спецчастите на ВМС извърши първия наземен рейд в северната част на Газа. Заявената цел бе унищожаването на голям склад с ракети.
Въпреки че по време на израелската военна кампания жертва на бомбардировките са станали около 160 палестинци, а броят на ранените надхвърли 1500 души, лидерите на контролиращата Газа групировка Хамас продължават „енергичната съпротива срещу агресора”. През изминалата седмица по южните, централни и северни райони на Израел бойците на Хамас пуснаха повече от 800 ракети. През уикенда към обстрела се присъдени и ливанския клон на групировката, който пое отговорността за три ракети, изстреляни срещу Израел.
14.07.2014

Снимка: Getty Images/Guliver