00  toni-tompsonИзбягвайте да влизате в отношение със силните на деня на пазара, защото те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса. Това посъветва Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, цитиран от БГНЕС. Томпсън изброи 4 правила за това как може да си успешен в България, ако си чужда или нова българска компания, която иска да инвестира на пазара у нас.

По време на кръгла маса за растеж и заетост в България, Томпсън сподели опита, научен от престоя си в държавата ни.

Постоянният представител на Световната банка у нас обобщи, че е необходима реформа в публичната администрация и договорната система, защото имат отношение към бизнеса.

Друга препоръка е да се минимизират договорите, с когото и да било. „Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите“, посочи финансовият специалист.

„Третото е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците“, изтъкна Тони Томпсън.

„Провеждане на реформа в образованието е важно, за да се развива страната напред, както и качеството на образованието да е по-високо. Нужна е и силна политика на конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня компании“, убеден е Томпсън. Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната. „Не се връщат, защото имат повече възможности за работа в чужбина“, завърши Томпсън.

Какви други проблеми открива представителят на Световната банка за България и какъв съвет дава спрямо влизането в отношения с правителствени институции четете в Expert.bg.

18.06.2015, actualno.com