000-spets„Как руските спецоперации станаха толкова добри, без никой да забележи“
Американските власти обвиняват своите натовски съюзници и най-вече Германия за това, че руските действия в Украйна и Крим завариха Запада неподготвен, съобщи днес популярният интернет сайт „Дейли бийст“, цитиран от ИТАР-ТАСС. Особено раздразнение във Вашингтон предизвиква изграденият от германския военен концерн „Райнметал“ център за бойна подготовка на руските сухопътни войски в Мулино край Нижни Новгород.

Този център още не е открит, но според сайта американски официални лица твърдят, че там Германия подготвя руските сили вече от няколко години.

„Светът беше шокиран, когато руските сили със специално предназначение нахлуха в Крим с най-модерни технологии, драстично подобрена оперативна подготовка и с такава оперативна сигурност, че дори американските разузнавателни служби не разбраха какво се подготвя. Правителството и лидерите на Конгреса във Вашингтон се чудят как така изведнъж руските спецоперации станаха толкова добри, толкова бързи, без никой да забележи“, обяснява сайтът и свързва този стремителен напредък на руските спецчасти с помощта, която Москва е получила от Запада.

Според интернет изданието подписаният от „Райнметал“ през 2011 г. контракт с Русия е за 140 млн. долара и в центъра в Мулино могат да се обучават 30 000 руски бойци годишно. Партньор на германския концерн е руската държавна отбранителна фирма
„Оборонсервис“. Изграденият от германците център е по модел на същия, използван от Бундесвера, и се смята за „най-модерната система от този тип в света“. „Райнметал“ разглеждал този контракт като предвестник на още няколко бъдещи проекта „в светлината на плановете за модернизация на екипировката на руските въоръжени сили“.

„Достойно за съжаление е, че германски компании директно подкрепяха и обучаваха руските военни дори по времето на атаката срещу Украйна“, е казал висш чиновник от Сената пред „Дейли бийст“. „Правителството на САЩ трябва да призове нашите натовски съюзници да прекратят военните си връзки с Русия още сега, докато руснаците не напуснат Украйна, включително Крим“, добавя той.

„Поглеждайки назад“, американците „изразяват гняв и възмущение по повод на съвместната работа на германците с руските военни“, макар да признават, че „е трудно да бъдат открити безспорни доказателства“. Както твърдят сега американските специалисти, в това число от разузнаването и от Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, още навремето никой във Вашингтон не обърнал внимание на документите, свидетелстващи за „революционните преобразования“ в руската армия.

В. „Вашингтон таймс“ излезе със статия за екипировката и оборудването на елитните руски сили, продължава изданието, цитирано от ИТАР-ТАСС. „Те имат потресаващи нови гранатомети. Шлемовете им са по-добри от нашите, бронежилетките – също“, твърди Скот Трауд – производител на въоръжения от щата Вермонт.

А друг експерт по въоръженията – генералът от резерва Робърт Скейлс, цитиран от вестника, признава, че „ако съдим по видеозаписите, които гледах, при тях (руснаците), нещата вървят добре, а при нас – зле“.

Русия поддържа тесни икономически връзки с много натовски страни и особено с Германия, продължава изданието и привежда изчисления, според които тази страна е изнесла почти 50 млрд. долара стоки за Русия през 2013 г. Десетки, ако не стотици хиляди работни места в Германия зависят от руската търговия.

Възмущението в Конгреса обаче е насочено не само срещу Германия, добавя „Дейли бийст“. Американските законодатели „се опитват да спрат доставката от Франция на два универсални десантни кораба тип „Мистрал“ за руския военноморски флот“, а имало недоволни и от продажбата от Италия на бронетранспортьори „Рис“ за Русия.
23 април 2014, Елка Василева