0000238167-article2Медведев не изключва и затварянето на руското въздушно пространство

Руското правителство вероятно ще въведе огледални санкции срещу Европейския съюз (ЕС), ако Брюксел разшири ограниченията срещу руската икономика, предупреди премиерът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за в. Ведомости, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Ако бъдат въведени нови санкции, свързани с енергетиката, както и допълнителни ограничения към нашия финансов сектор, ние трябва да отговорим симетрично“, коментира Медведев.

Той не изключва и въвеждането на ограничения за преминаването на самолети над територията на Руската федерация.

„Ние вярваме, че имаме приятелски отношения с нашите партньори, така че небето над Русия е отворено за полети, но ако ние сме ограничени, трябва да отговорим“, посочва още той.

Медведев изтъква, че ако западните превозвачи не могат да ползват руското въздушно пространство, някои от тях на практика ще бъдат доведени до фалит, тъй като и без това са в затруднено положение.

„Надявам се, че нашите партньори ще бъдат по-умни“, заключава Медведев в интервюто.

Руският премиер обаче не изключи възможността в бъдеще да бъдат снети ограниченията за внос и на други храни, освен за млечните продукти без лактоза. Той изтъкна, че правителството не иска да навреди на гражданите, но че трябва да се опита да използва ситуацията „в интерес на страната и нашата икономика“.

Медведев казва още, че войната на санкции не спомага за установяването на мир в Украйна, а напротив, застрашава системата за сигурност в света. Той изразява надеждата си, че украинската криза „ще бъде уредена с добрата воля на украинското ръководство“.

Същевременно световните агенции съобщават, че днес най-вероятно ЕС ще разшири санкциите срещу Русия въпреки постигнатото примирие в Украйна. Предвижда се разширяването на списъка с компании, които няма да имат право да набират капитал в Европа. Сред тях са държавните петролни компании Роснефт, Транснефт и Газпромнефт, както и три компании от военната индустрия – Oboronprom, United Aircraft и Uralvagonzavod, пише WSJ.

Предвижда се забрана на продажбите на руските технологии с двойна употреба в ЕС.

Изданието припомня, че европейските лидери изтъкнаха, че може да не въведат новите санкции, ако се представят доказателства за спазването на мирното споразумение в Украйна и се намери политическо решение за прекратяването на кризата в страната.

Според Еврокомисията за набирането на такива доказателства е необходимо въвеждането на постоянен мониторинг на руско-украинската граница и оттеглянето на въоръжените групи от Украйна, включително и на руските сили, които действат на територията на страната.

8 сеп 2014 10:10, Миглена Иванова