photo_big_1263612Студенти, младежи без образование и хора от ромски произход, са най-застрашени от трафик на хора в чужбина с цел експлоатация. Това заяви директорът на дирекция „Превенции“ към Община Варна Светлана Коева. За пета поредна година дирекцията организира кампания, насочена срещу трафика на хора. През тази година общината си сътрудничи с германската организация „Труд и живот“ – Хамбург и Почетното консулство на Германия и Франция във Варна.
Основната цел, която си поставят организаторите на кампанията „За къде пътуваш“, е повишаването на информираността на варненци относно злоупотребите с условията на труд зад граница и стъпките, които всеки един бъдещ имигрант трябва да знае преди да замине. Кампанията се провежда от началото на април до края на май, като обхваща различни възрастови групи.
По време на кампанията дирекцията провежда информационни сесии с ученици от 11 и 12 клас във всички варненски гимназии и професионални училища. „Други рискови групи са хората без образование и тези, които не знаят езика. Най-често това са лица от ромски произход. Стремим се да ограничим случаите на злоупотреби с български граждани зад граница. Лошото е, че много от хората ни търсят след като са заминали, а не преди това“, обясни още Коева.
Ръководителят на организация „Труд и живот“ Рюдигер Винтер сподели, че близо 5000 българи работят в Хамбург. Сред най-честите проблеми, които те срещат, са незнанието на език и липсата на информация за трудовото законодателство в страната.
Винтер коментира, че след като от началото на годината отпаднаха всички ограничения за достъп до пазара на труда, броят на наетите на трудов договор се е увеличил. „Срещаме друг проблем – зачестиха командировките на български фирми. Те изпращат работниците си в Германия, но им плащат български заплати, а понякога дори забавят плащанията. Това противоречи на нашето законодателство и в момента водим дела срещу некоректните работодатели“, допълни още той.

15 май 2014, Александър Коларов