ciganski-detsa-v lagera-na smurta-auschwitzЕвропа не разбира ромите – своите заселници от много векове. През всичките години, докато смуглите чеда на Индия живеят на територията между Азия, Африка, Атлантика и Баренцево море, все някой многоучен историк, генетик, социолог, етнолог, теософ или политик ще се опитва да обяснява с постулатите от наученото и репортерското преспиване в катуна или вглеждането в прозорците на крайните махали корените, същносттта на един народ. Колко са неговите опорни точки – религия, икономика, история, език, култура … Дотук – предизвестен край.
Каква религия – ромите изповядват и християнство, и ислям, и юдаизъм, и будизъм, голяма част са евангелисти … А никой не говори за хиндуизма – изконната индийска религия, която учи да се живее в равновесие, да се търсят хармонията, естественият ред на нещата, да не се алчнее, и за основно зло в човешкия живот е приела незнанието. Боговете в хиндуизма са 33 крора. А един крор е равен на 10 милиона.
Икономика, стопанско развитие – идват на Балканите със занаяти, които мнозина не познават – ковачество, текстил, ювелирство, гребенарство, хирургия, гадателство, музика, танци, дресура на мечки, маймуни, циркаджийство, кукловодство … И джебчии. Една малка, най-малката и най-отхвърляната от другите роми група (едни крадат пет лева, други злоупотребяват с пет милиона!, все отрова).
Език – напълно неразбираем, нечуван. Близък до майката на индоевропейските езици – санскритския, до някои от 745-те езика на Бхарат Мата (Майка Инидия), до официалните хинди и урду. Дели хората на роми и нероми.
Раждания – с толкова почести и грижа за новороденото, за родилката (единствено в ромския език думата за нея е кхамни, т.е. ослънчена, от кхам –слънце, а не от бреме, както в повечето езици).
Пищни сватби – с много музика, рокли, къна, червена ракия, ден на жените и сладко за булката …
Погребения – с толкова почести и пак с музика, и с отброявания – 9, 20, 40 дни, 3, 6, 9 месеца …
Живот – различен от живота на другите.
Лесно е да те привлекат, у тях всичко е по-цветно, по-безпрепятствено.
Лесно е да те уплашат – неразбраното поражда съмнения, страх.
Когато се страхуваш, добре е да се опиташ да разбереш непознатото, другия, но къде по-лесно е да го отхвърлиш, та дори да се опиташ да го зачеркнеш.

***

Dayananda3„Вие трябва да се върнете към своите корени, към своята култура – ще ни насочи Свами Даянанда, главата на милиардната маса от хиндуисти – те са близо 90% от населението на Индия, а религията им е най-древната на полуострова и има милиони разновидности (сещам се за българската пословица „Всеки на свой Господ шета”) … В ромската култура има типични за ВЕДИТЕ културни факти. Ведическите книги говорят за тях (ромите – б.а.). Там има един водач, който не се занимава с контрол над своите хора…” Мъдрецът говори на английски, но и на санскрит, почти пее наизуст части от Ведите (химни от ведическите книги се пеят и днес от жреците – брахмани), превежда думи, които тзвучат еднакво с ромските: агни-огън; пани-вода; танк-тесен; бала-коса; бършинд-дъжд, и др.
„Културата на Ромите е култура на Ведите” – ще заключи Свами Даянанда пред десетината роми, представители на Световната ромска организация, дошли да се срещнат със светия мъж през 2001 година по повод 8 април – Денят на ромите в света. Тук, в Ришикеш, току под Хималаите, на педя от синьо-зеленото пълноводие на свещената Ганга.

***

Досега на човешкия род не са известни по-стари литературни източници от индийските Веди, от великолепната епическа поема Махабхарата, от санскритската литература, за която се смята, че е създадена около 1200 години преди Христа.

 

Васил Чапразов

„Пътят на ромите“, В.Чапразов, Сийка Чавдарова
ИК „Куна“, София, 2009