Кулинарна изложба „Романо хаби – ромски ястия”, организирана от сдружение Ромска академия за култура и образование, се състоя на 11 февруари в Парк хотел Централ. На събитието дойдоха зам.-кмета на Община Сливен Стоян Марков, общински съветници и много гости-активисти на ромската общност, учители, родители, както и представители на местни и държавни образователни институции.
Стела Костова благодари на хората, уважили изложбата за ромска кухня, на 16-те жени, чийто гозби зарадваха гостите, на Община Сливен за подкрепата, на младежите от РАКО, на близки, съмишленици и приятели. Пред публиката тя сподели и личен спомен, свързан с нейното детство и кулинарните умения на нейната баба.
„Всеки един етнос, всеки един народ си има своите традиции, начин на живот, ритуали. Затова днес представяме тази прекрасна ромска кухня“, каза Стела Костова. Тя пожела на всички много здраве, щастие, късмет и благополучие.
От своя страна зам. кметът Стоян Марков благодари от името на кмета Стефан Радев и общинското ръководство:
„Благодаря на Ромската академия за култура и образование, че е партньор на Община Сливен по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен“. Мога да кажа само, че с този проект РАКО и Стела Костова помагат не само на своята общност, но и на уязвимите групи в нашата община.“ Той коментира още, че с това събитие се запазва и съхранява културната идентичност на ромската общност.
Събитието продължи с богата шоу програма, в която се чуха изпълнения на известния поп-фолк певец Щилиян. С автентична ромска музика на пиано маестро Николай Кирилов зарадва гостите на събитието. Изпълнения се чуха още на квартет „Класик“ с ръководител Кольо Бондев, който изпълни 3 романса на Йордан Русчев – Данко и на младата, талантлива, изгряваща звезда Радост Райнова.
Презентация на ромски ястия направиха 16 ромски жени, които представиха автентични гозби, традиционни ромски ястия, характерни за празниците Васий, Хедерлези, Бабинден, Бари Богородица, за обредите, ритуалите, свързани с ромските празници Васий, Бари Богородица, Хедерлези, Патрази, Башнувден и др.

Събитието е част от Дейност 3, проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен“ с бенефициент Община Сливен, в партньорство със Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове.