0151421001380620424_6933_600x458Работното ви място е зад бюро, често използвате бели листове, принтер, телефон, кламери, копирна машина… Разпознахте ли себе си – вие сте офис служител. За вас и всички, които работят в офис среда, учените имат лоша новина. Според тях в близкото бъдеще офис служителите ще бъдат заменени от роботи. Причината за тази прогноза е в стремителните темпове, с които се развива отрасълът, свързан със създаването на изкуствен интелект.

Благодарение на това, изследователите смятат, че до 2018 г. в офисите вече няма да има хора, а ще работят само роботи.

 

Проучването е на специалисти от компанията за производство на изкуствен интелект Celaton.

„Страхувам се, че в най-скоро време офис работниците просто ще изчезнат и това ще има огромни последствия за пазара на труда. Но развитието на изкуствения интелект няма да спре – роботите не просто умеят да се движат и говорят, те вече почти са се научили да мислят и дори да се обучават“, коментира Андрю Андерсън, изпълнителен директор на компанията.

Ако по-рано машините бяха полезни с това, че могат бързо и точно да изпълняват механична работа, то днес те са предпочитани и заради способността им да се обучават. Роботите ще изпълняват задачите все по-добре и по-добре, което значително ще повиши тяхната производителност. И ако в началото ще има нужда от човешка намеса в тяхната работа, то в последствие роботите вече ще са запаметили това, на което са били обучавани, и вече ще могат да го правят сами.

Какви дейности ще изпълняват машините?

Роботите ще са способни да предоставят дубликат на документи в застрахователни компании, да сравняват телефонни номера и да работят с други бази от данни.

Те ще могат още да четат и разбират цели документи, да работят с текст, да пишат всякакви документи, а дори и авторски статии.

Покупката на робот за изпълнението на ниско квалифицирана работа и сега е много по-изгодна за някои компании, отколкото плащането на заплата и осигуровки за един работник, допълва Андерсън.

 

25.11.2013 Снимка: Thinkstock/ Guliver