000-mizia-ribiНамерихме толстолоби по 15 кила, които живеят само в язовири, отсече кметът Виолин Крушовенски
Риби като прасета са намерени по улиците на Мизия след като се отдръпнала водата от потопа. Според кмета на града Виолин Крушовенски това доказва, че трагедията е причинена от изпуснати язовири, тъй като толстолобите по 15 кила не живеят в реките.
Специалисти от община Мизия открили още един язовир с частично разрушена стена в община Бяла Слатина. „Нашият експерт Кольо Николов ми съобщи за новия язовир с пробита стена“, заяви кметът. Докладната от цялата проверка ще бъде обявена публично. Крушовенски отсече, че няма обяснение за поведението на институциите, представляващи държавата.
„Всички разбрахме, че залялата ни вода не може да е само от дъждовете. Открихме по улиците толстолоби по 14-15 кг, а те се отглеждат само в язовирите. Назначих комисия и целият снимков материал ми е предоставен, ще го предам на разследващите. Скъсаните язовирни стени не са на територията на нашата община“, ясен бе градоначалникът.
По отношение на разрушаването на дигите кметът каза, че те са държавна собственост и затова е поискал разрешение от държавата. Самите собственици на земеделски имоти предпочели да залеят 4000 дка добра реколта, за да спасят града.
Държавните институции обаче забавили разрешението си и в Мизия поели цялата отговорност за частичното разрушаване на дигите. По заповед на окръжния прокурор на Враца Асен Пашански следователи започнаха проверка за състоянието на всички язовири по поречието на река Скът във Врачанско.
Проверката е във връзка със заведеното дело от районната прокуратура в Оряхово за наводнението в Мизия, което трябва да установи виновниците за потопа.

13.08.2014  Vsekiden.com