00-andreas-pantsisИдеята да пренесем паметника в Кипър е провокация към българите, казва творецът

Андреас Панцис е най-популярният кипърски режисьор. Роден е през 1950 г. в средиземноморския град Фамагуста. Завършил е режисура в престижния киноинститут (ВГИК) в Москва. Освен режисьор на филми, театрални постановки и оперни спектакли, той е и сценарист, и писател, и продуцент. Сред най-известните му филми са „Прелъстяването на Афродита“, „Клането на петела“ и „Обетът“. Дълги години Андреас Панцис живя в София, като през 90-те години постави в Народния театър „Едип цар“. Преди две седмици кипърският режисьор заедно с група бизнесмени от Гърция и от средиземноморския остров изпрати отворено писмо до България, като поиска да откупи паметника пред НДК „1300 години България“ и да го пренесе в Кипър.

Андреас, какъв е вашият коментар на изборите в Гърция?
Икономическите мерки на затягане на коланите удариха много хора. Мои приятели, които работиха в държавната администрация в Гърция, отначало получиха намаление на заплатите с 10%, после още 10, след това още 10. Сега те взимат половината заплата от това, което по-рано са взимали. Хората недоволстват, че данъците бяха вдигнати много. Парите, които западните кредитори даваха на Гърция, дадоха на народа възможност да диша. Част от тези финанси обаче потънаха и затова се наложиха строги икономии, които не се харесаха на народа и затова той поиска нова власт.
Гърците нищо не губят, опитвайки се да променят някои неща сега и избирайки нов кабинет. На власт идва ляво правителство, което плаши Европа. Тепърва ще видим какво ще се случи. Със сигурност ще е трудно, както за Гърция, така и за Европа. Пред новия кабинет в Атина стои въпросът да вдигне заплатите и откъде да намери пари. Едната възможност е Гърция да остане в Европейския съюз, но да излезе от еврозоната и да се върне към драхмата. Тогава правителството ще може да печата драхми. Всичко е много сложно. В Гърция има партия, ратуваща за връщане на драхмата, която твърди, че ако страната се върне към националната си валута от преди години, цените ще паднат, доходите ще се покачат и всичко ще се оправи. Народът не губи, че пробва нещо ново.

Но гърците винаги са живели по-нашироко, отколкото им позволяват финансите.
Да, това е така. Там потънаха милиарди. Но народът с какво е виновен? Нека бъдат наказани тези чиновници и политици, които са присвоявали пари незаконно. В Гърция харчиха повече, отколкото е нужно. Факт е. И това трябва да се промени, но не за сметка на унижението на гражданите.

Андреас, да се обърнем към България. Кое ви провокира да изпратите отворено писмо до българите с искане да не бъде разрушен паметникът пред НДК „1300 години България“.
За мен този паметник е един от най-великите паметници не само на българската, а и на европейската култура. България може само да се гордее с него. Както знаете, съществува понятието авторско право, което включва и духовни права. В случая духовните права принадлежат на автора на монумента архитект Валентин Старчев. И никой без негово съгласие не може да пипа това произведение. Примерно аз като режисьор снимам филм с определен продуцент. Никой обаче няма право да отреже даже и един кадър от този филм без мое съгласие, дори и продуцентът. Има духовна собственост и материална собственост. Материалната принадлежи на Столична община. Тя е правоприемник на тази община, която е построила паметника преди няколко десетилетия. Има хора – творци и бизнесмени от Кипър и Гърция, които харесваме паметника и сме готови да го откупим и да го пренесем в Кипър. Не мога да разбера защо някой иска да унищожи това произведение на изкуството.

С какво лично вас ви впечатлява този монумент, който за част от софиянците е безсмислен?
За мен това е уникален паметник, който символизира борбата на човека да стане човек. Погледнете само как този камък се превръща в крила! Според мен точно тази част на върха, както и металните фигури може да бъдат откупени. Останалото като постамент може да се построи отново. Паметникът трябва да бъде спасен! За мен истинското му място е именно там, в градинката пред НДК, и недоумявам защо някой иска да го махне оттам. Смятам, че творецът е преметнал тези, които са му поръчали паметника. Защото по времето на социализма те са му поръчали едно, а всъщност той е изобразил извисяването на човека в световен мащаб. Паметникът е обърнат на Запад. Той не показва само българската история, а цялата световна история. Това е историята на човечеството.
Монументът дори може да влезе в Книгата на рекордите на Гинес като един от най-големите паметници в Европа. И вместо да го разрушават, българите можеха да привлекат туристи, които да го гледат и така София да печели пари. Интересно е да се види как един човек е построил такъв мащабен монумент. Много пъти съм го гледал от различни страни. От всеки ъгъл се вижда по различен начин. Веднъж е като кораб, друг път като летящ човек. Затова е уникален паметник. Кощунство е да се разруши.

00-1300godini-pametnikПаметникът обаче не е възприеман еднозначно от хората. След проведена анкета сред софиянци Столичният общински съвет взе решение за демонтиране и преместване на художествените скулптурни елементи и за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.
Какво в този паметник е толкова лошо, че да бъде разрушен?!. Отговорът е, защото е построен по времето на социализма. Но вижте, става дума за критерии за изкуството през различните епохи. Критериите се менят, но това не означава, че това, което е било създадено преди това, трябва да бъде унищожено. Рубенс има едни критерии за красота, Ел Греко – други. В случая според кой критерий трябва да разрушим този паметник?! Защото е безобразен? Моля ви, това е смешно обяснение! Не може това, че е построен в определена епоха, да е повод за разрушаването му. Затова искам да направя филм за паметника и сега търся спонсори. В по-общ смисъл той не принадлежи нито на Старчев, нито на общината, а на народа. Сега всеки казва: „Аз съм Шарли.“ Искам да взема микрофона, да тръгна по улиците и да попитам българите, които заявиха „Аз съм Шарли“, дали искат да бъде разрушен този паметник.

Паметникът е известен сред хората като Петохуйник.
Да, знам. Срамно е даже да си помисли човек, че този шедьовър може да се унищожи! Те ще демонтират фигурите. Но това е смешно. Нека го пренесат. Но целия. Не на части. Така както не бива да се горят книги, така и не бива да се рушат и други произведения на изкуството.

Смятате ли, че е реално фигурите да бъдат пренесени в Кипър?
Защо не. Валентин може да продаде фигурите и да го пренесем тук. Не смятам обаче, че това реално ще се случи. Това предложение е провокация към българското самосъзнание и самолюбие, към българската нация, че не бива да се прави. Смятаме, че трябва да бъде запазен. Иначе бихме могли да пренесем скулптурите и да построим този летящ човек в Кипър.

28.01.2015,   Марина Чертова