00   henriete-rekerСъстоянието й е задоволително

Хенриете Рекер, която бе сериозно ранена в събота с нож от противник на приемането на бежанци в Германия, бе избрана вчера за кмет на Кьолн, предаде Франс прес, като цитира прогнозни резултати.

Рекер бе приета в болница след нападението, извършено на пазар от мъж с расистки подбуди. Тя получава 52,7 на сто от гласовете, сочат резултати от преброяването на около три четвърти от бюлетините.
Рекер бе независим кандидат за кмет, подкрепена от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел. Тя се състезаваше с още шестима кандидати и спечели най-много гласове за кмет на четвъртия по големина германски град, в който живее голяма мюсюлманска общност и който приема много бежанци, отбелязва АФП.

Хенриете, която не бе известна на национално равнище до събота, бе ръководител на общинския отдел за приемане и настаняване на мигранти в Кьолн.

В събота тя бе нападната с нож от 44-годишен безработен германец, свързан в миналото с крайната десница. Рекер бе ранена с нож във врата и веднага бе оперирана. Източник от болницата съобщи, че състоянието й е задоволително и се очаква да няма последици от нападението.

„При сегашното й състояние, ако всичко се развива нормално, вероятно г-жа Рекер ще се възстанови“, каза лекар от болницата пред в. „Райнише пост“.

Нападателят, който рани още четирима души, бе арестуван веднага. Полицията съобщи, че той може да носи наказателна отговорност за действията си, добавя АФП.

/БТА/

19.10.2015, dnes.bg