00-radan-kanevВ българския съд има мафия. Това заяви от трибуната на парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Повод за изказването му стана доклад, че на практика в съдебната система няма случайно разпределение на дела, а това се случва контролирано.
„Имаме всички основания да предполагаме, че в самия код на софтуера е заложена възможността за извършване на злоупотреби при разпределението на делата“, заяви Кънев.
„Ще цитирам мой близък, който извърши проверка на доклада, тъй като го помолих да ми каже с едно изречение какво разбира той като експерт от доклада. Отговорът му беше: „Всеки идиот може да манипулира тази система. Не е необходимо да е софтуерен инженер, не е необходимо да е грамотен компютърен специалист, достатъчно е да направи просто няколко елементарни трика“, добави Кънев.
По думите му тяхно задължение е да се промени законодателната рамка, за да гарантират, че това нещо няма да се повтаря.
„Трябва да предприемем спешни мерки, с които да гарантираме ново задание за изготвяне на такъв софтуер и прозрачност при избора на независим изпълнител, въвеждане на политика за отворени данни и автоматично публикуване в интернет на данните за подбора при всяко разглеждано дело. Боя се, че това не са типа мерки, по които лесно ще постигнем консенсус от всички играчи във властта и в системата, защото това би било консенсус между невестулката и кокошките или ако предпочитате по-стандартната метафора – между агнетата и вълка. Подобен консенсус завършва само по един начин. Ако компромисът е вълкът да бъде вкаран в кошарата, изходът от този компромис е ясен – тук става дума да заявим истинска воля и да се преборим с мафията в съдебната система, да защитим българските магистрати от незаконно влияние и зависимости, да подкрепим усилията на българското правителство и на министъра на правосъдието за реформиране на системата и за установяване на върховенство на закона“, каза още Радан Кънев.

28 ноември 2014, Деа Манолова