000-klasnastaiaВъвеждат първия в България електронен университет в ПУ „Паисий Хилендарски“ от есента, научи Дарик радио. Целта е повечето административни услуги и справки във вуза да се правят на едно гише, за да се елиминира максимално губенето на време и разнасянето на документи на хартиен носител.
Чрез тази система кандидат-студентите могат да подават заявления по интернет, да внасят такси, да проверяват оценките или класирането си. Електронният университет ще бъде от голяма полза и за преподавателите, като ще улесни работата им и ги разтовари от непривични дейности като попълване на формуляри и отчети. Това обясни пред Дарик проф. Георги Тотков, заместник-ректор по информационната структура и оценка на качеството в университета.
Вече започна експерименталното въвеждане на системата, уточни професорът. Финансирането й идва по 2 проекта на ПУ, финансирани от ЕС, на обща стойност 1,3 милиона лева.
За да заработи електронният университет, са нужни около 300 електронни подписа, които ще се ползват от половината от академичния състав на университета. Те ще работят в рамките на 3 години, добави зам.-ректорът.
По думите му внедряването на системата ще отнеме месеци. Предвидено е и обучение на преподаватели, студенти и административен персонал как да работят със системата.
Имаме готовност да предложим и национален проект за електронен университет, който да съхранява и ползва базата данни на всички вузове в страната. Дали ще се реализира в тази сложна политическа ситуация, не мога сега да кажа, допълни проф. Тотков.

18 юни 2014 Иванка Петкова