000-romski-restorantНа мястото се гледа и като на социална мрежа за разбирателство между ромите и другите етнически групи
Първият ромски ресторант в Словения отвори врати. Пача и музика на живо са само малка част от атракциите.
Първият ресторант, който предлага традиционни ромски ястия беше отворен в словенския град Марибор. Идеята е ресторантът да се превърне в ромски културен център, в който освен ядене, ще има и гадателки и оркестър с музика на живо.
„Предлагаме традиционна пача, която днес много се търсеше, всичко, което приготвихме свърши. Имахме също агнешко задушено, пайове, салата с краставици и сладкиши”, коментира главният готвач Ася Мехмет.
По официални данни населението на Словения е 2 милиона души, 10 000 от които са роми, а една пета от тях живеят във втория по големина град Марибор.
„За ромите този проект на първо място означава възможност за работа. 15 роми работят тук. От друга страна, това е начин да покажем, че ние ромите обичаме да работим, обичаме да показваме културата си и се надяваме, че хората ще ни подкрепят и по този начин ще научат повече за нас”, обясни лидерът на ромската общност в Марибор Фатмир Бечир.
На ресторанта се гледа и като на социална мрежа за разбирателство между ромите и другите етнически групи.
15.04.2014, btvnews.bg