000-hagaХоландия замени хартията с приложение за смартфони

Холандия организира първата „безхартиена“ среща на високо равнище с приложение за смартфони, които замениха на форума за ядрената сигурност традиционната конферентна чанта от изкуствена кожа, натъпкана с принтове, съобщи Ройтерс.
Приложението, което е налично за смартфони, ползващи операционната система на Apple и Android, е разработено от спонсора на събитието – издателскатa платформа ImgZine. То може да се похвали с актуализиране на програми в реално време, снимки на Хага и свързана с GPS карта, която да упътва посетителите из лабиринта от строго охранявани сгради, където се провежда срещата.
Правителствен говорител каза, че когато холандският премиер е трябвало да прати свой заместник в последната минута да участва в срещата на високо равнище по ядрената сигурност в Сеул преди две години, корейците трябвало да принтират наново 15 000 документа за събитието.
При подобна ситуация „ние просто ще актуализираме приложението“, каза той. И все пак не всички делегати в Хага бяха доволни от този напредък на технологиите, посочва Ройтерс. „Няма версия за BlackBerry, изсумтя един загубил се участник в конференцията.

(БТА)

25 март 2014