000-putinПрезидентът на Русия Владимир Путин определи събитията в Украйна като антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта, предаде РИА Новости.
„Оценката за това, което се случва в Киев, в Украйна като цяло, може да бъде само една – това е антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта“, каза руският президент пред журналисти.
Путин заяви на пресконференция, че украинският парламент е легитимен, но действащият президент не е. Според него избягалият президент Виктор Янукович е единственият законен лидер на Украйна. Това е първото публично изявление на Путин, откакто Янукович избяга от Киев, пише БТА.
Използването на руски въоръжени сили в Украйна може да стане само в краен случай
и на легитимна основа, каза Путин и допълни, че ако в Източна Украйна започнат безредици, Русия си запазва правото да използва всички налични средства.
Въоръжените групи, които взеха властта в Крим, са местни сили за самоотбрана, а не руски войници, каза руският президент, като подчерта, че Москва няма да провокира сепаратистки действия на полуострова. Русия не разглежда възможността да присъедини Крим,
нито възнамерява да воюва с украинския народ, заяви Путин.
4 март 2014, РИА Новости.