00-putin-s-chashaРуският президент Владимир Путин обяви, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна от 15 февруари
Участниците в преговорите в Минск успяха да договорят спиране на огъня в зоната на конфликта в Донбас от 00:00 часа по киевско време на 15 февруари и за изтегляне на тежките въоръжения. Това съобщи пред журналисти президентът на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.
„Разбрахме се, според мен, за много неща. Първо, разбрахме се за спиране на огъня от нула часа на 15 февруари“, каза руският лидер.
Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция поеха ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се посочва в съвместна декларация, разпространена от Кремъл, предаде Ройтерс. Те се споразумяха да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения, се посочва в документа.
Контактната група, в която участват украински и руски специални пратеници и представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, подписа с бунтовниците сепаратисти пътна карта за постигане на мир, съобщиха президентите на Русия, Украйна, Франция и германската канцлерка, цитирани от Франс прес.
„Контактната група подписа документа, който изготвихме“, заяви украинският президент Петро Порошенко след 16 часа преговори в Минск.
„Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите“, каза френският държавен глава Франсоа Оланд в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.
Днешното споразумение от Минск съдържа клауза, „гарантираща освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа „всички срещу всички“, се посочва в подписания документ, наречен „комплекс от мерки“ и цитиран от ТАСС.
В комплекса от мерки се предвижда още „изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаване на всички незаконни групировки“.
Реакциите
Споразумението между ръководителите не Русия, Украйна, Германия и Франция за украинската криза дава надежда за примирие от 15 февруари и след това за изтегляне на тежкото въоръжение. Това заяви говорителят на германското правителство след продължителните преговори в Беларус, предаде Ройтерс. „След 17 часа преговорите в Минск свършиха: прекратяване на огъня от 15 февруари в нула часа, после изтегляне на тежките оръжия. В това има надежда“, написа в Туитър Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.
Френският президент Франсоа Оланд отбеляза, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията, съобщи Ройтерс. „Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите“, каза френският държавен глава в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.
Източник: БТА
12 февруари 2015