00-putin-erdoganБългария ни предизвиква и ни се противопоставя, споделил Путин на Ердоган

Трудностите, които създават българските власти, са основната причина Русия да се откаже от проекта „Южен поток“.
Това е казал руският президент Владимир Путин на турския си колега Реджеп Ердоган по време на срещата им на 1 декември, твърдят турски дипломатически източници, цитирани от вестник „Хюриет“.

„Писна ми от българите. Със Запада и ЕС зад гърба им, те ни предизвикват и ни се противопоставят. Те отложиха проекта“, казал Путин.

Руският президент обяви края на проекта за газопровода „Южен поток“ по време на съвместна пресконференция с Ердоган. Според проекта 63 милиарда кубични метра природен газ трябваше да достигнат до европейските пазари през газопровод през Черно море и България.
Мнение:
Възможно е, разбира се, Русия да изгради разпределителни терминали за доставка на газ на турско-българската и турско-гръцката граница. При това положение обаче европейците ще трябва да изградят газопровода дотам, за да могат да поемат горивото. Съмнявам се, че ЕС ще отиде на този вариант.
Н. Ружевич, А. Андреев, ”Дойче Веле”
Прочети още »

Неочакваното изявление на Путин беше изненада дори за най-близките му сътрудници, които разбраха за решението по време на разговорите с екипа на Ердоган. Отказването от „Южен поток“ принуди руския президент и турския му колега да търсят нови пътища за строеж на газопровода.

Двамата лидери се съгласиха да започне техническата работа по строителството на нов газопровод от Русия до Турция. Около 50 милиарда кубични метра газ се очаква да бъдат продавани чрез газов терминал, разположен на границата между Турция и Гърция.

Междувременно председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Пушков коментира в Туитър:

„България може да се изяде от яд, че остава без „Южен поток“. Да му е честита на Европейския съюз засилената зависимост от украинския транзит“.

4 декември 2014