000-psiho„Има ред проявления в човешкото поведение, които маркират една нездрава психика. Говорим за патология на характера. Съществото, убило собственото си дете, не може да се нарече човек. Няма детска реакция, която може да предизвика подобна агресия. Това е израз на такъв емоционален примитивизъм, какъвто вероятно няма дори у животните“. Така психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова коментира в „Здравей, България“ по Нова телевизия какво се случва в психиката на убийците на 8-годишната Александра от Поморие и 7-годишната Пламена от Русе.
„Това е една ужасяваща статистика, която не може да не притеснява всички хора. Мизерия, стрес, напрежение, конкретни психологически проблеми – всичко това се натрупва и кара човек да извърши подобно нещо. Хората нямат психиатри, липсва църква и духовник, който да им обърне внимание“, коментира адвокат Марин Марковски.
Във връзка с това, че съседите на убитата Пламена от Русе са знаели за това, че е малтретирана, но не са подали сигнал, Марковски заяви, че според него хората не искат да се месят, за да нямат проблеми.
„В Закона за закрила на детето, ако някой не подаде информация, когато знае, че има насилие над дете, той се глобява от 500 до 1000 лева. Проблем е обаче, че няма глобени поради мързела на чиновниците и нежеланието да работят“, допълни адвокатът.
Източник: NovaNews.bg
24 април 2014