photo_verybig_1499357Почти 758 000 деца започват учебната година в 2564 училища в цялата страна. Първокласниците през тази учебна година са около 65 000 малчугани.
Редица министри и техни заместници удариха първия училищен звънец в школата из страната.

В София първолаците са 11 000. Денят посрещат с трепет, както децата, така и за техните родители. Салчо Симеонов е баща на първокласник, има и две по-малки момиченца близначки. Той сподели, че вълнението в първия учебен ден е голямо. Надява се детето му като за начало да се научи на дисциплина и да е ученолюбиво.

Денят е вълнуващ и за всички учители, каза госпожата на 1д клас в 112 Основно училище в София Маргрет Тенекиджиева. „Денят е специален за мен. Чувствам се така, както и децата и техните родители, това е превъзходен ден за тях и учителите“, каза тя. И призна, че въпреки дългия трудов стаж, който е натрупала, вълнението в началото на всяка учебна година е голямо.

Министърът на образованието Тодор Танев, който откри учебната година в Първа английска езикова гимназия заяви, че в този ден всички трябва да се преклонят пред българския учител. Той пожела на учениците здраве и късмет, на родителите – радост от децата им и тяхното представяне в школото. „Чест и почитание на българския учител, целувам ръцете на всички учители. Пожелавам светла и хубава учебна година, каквато заслужаваме всички“, допълни министър Танев.

DarikNews.bg