00  kotel1Толкова родители на деца не бяхме виждали. В едно малко градче. Толкова любопитство към живота на малките, щури слънчица тук в сърцето на балкана. Котел е гнездото, тук са любовите на малчуганите (дали я знаят тази думичка, дали са я учили в часовете по „ситуации”) и радостите от победите им. Вече знаят много песни, дори и тези на жеруненския балканджия, големия Иван Кремов. Могат да играят хоро, да завиват червените си пояси, нищо че се изсулват, учителките пак ще им помогнат да ги закрепят…Пъстрите носии им приличат, с тях стават други, а смраченото небе на възрожденските къщи светва. Святкат фотоапаратите на бащи и майки, лели, баби, на гости, които сигурно завиждат на родители и учители за големия празник.Тук са и сливенци от Ромска академия за култура и образование, те подпомагат работата на Детската градина.
– Що ми е мило и драго, че се е пролет пукнала…- така започна тържеството на талантите.
Сцената изпълват първо децата от трета група. „Кукуряяк, кукуряяк, пролетта е…Аз съм пролетта/ нося радост на света…Цъфват кокичета и други горски цветя, идват щъркели, пролетни принцеси…Един весел и звънлив горски хор, подготвен от учителките Иванова, Черкезова, Къчева, Едрева…Посрещат Горския цар. Той е малко недоволен и децата разбират защо – видял е вероятно, че по пътеките, в храстите, има следи от „цивилизацията” – огризки, опаковки, найлонови торбички…Но това не е от тях, те обичат и пазят гората, на това са ги научили техните учители. Неслучайно знаят отговорите на всички гатанки, които им задава Горския цар.
– Куку, куку – куква кукувица. И тя за пролетта говори. Разлистя се зелената гора и сторва място на лазарките от групите на учителките Ненчева, Вълчева, Кенова …Тропливото им хорце, песните им развеселяват всички.
След децата сцената превземат какичките и батковците от Музикалното училище „Филип Кутев”. Е, те са по-тропливи, по-гласовити, ама са и по-високи, по-големи. Имат и кавали, гайди, гъдулки. Има от кого да се учат децата на Котел …Има защо да са доволни от своя труд учителите, директорката Мария-Маргарита Петрова. Към тях се присъединяват и гостите от Сливен. Благодарност за работата на всички, които направиха празника от Стела Костова, общински съветник, председател на Ромска академия за култура и образование.

19 – 22 май 2015, АДД

00  kotel800  kotel700  kotel900  kotel3

00  kotel600  kotel400  kotel10