000-poroyУсложнена е обстановката в Северозападна България заради падналите проливни дъждове.
Тежка беше изминалата нощ във видинското село Горни Лом, след като река Лом заля къщи и земеделски площи. Към момента реката леко се е прибрала в коритото си, но хората са изплашени, съобщава Нова телевизия.

„Пак се повтори случката от петък, когато реката придойде. Хората се подготвиха кой с цимент, кой с камъни, кой с пясък. Общинският кмет достави пясък. И той, и слексият кмет са тук и помагат кой, с каквото може“, обясни мъж от селото.

По негови думи, реката постепенно се покачила, тъй като през изминалия ден ръмяло непрестанно. Мъжът потвърди, че е имало частична евакуация – две или три семейства са евакуирани.

„Ако продължи да вали, ще продължи да се вдига нивото“, категоричен бе мъжът.

Спокойна е обстановката към този момент във видинските села Плешивец и село Гюргич. Реката е спокойна и това спомогнало за нормализиране на обстановката в двете села през нощта. Междувременно стана ясно, че от Гражданска защита са почистили от дървета и храсти язовира край село Гюргич, за да може да се излива водата от преливника.

Селата Драженци и Бело поле в бедстващата община Ружинци са без питейна вода заради прекъснати водопроводи. За тях обаче са осигурени 9000 литра минерална вода, които ще бъдат доставени по-късо днес.

Министерство на отбраната има готовност да предостави тежка техника за аварийни действия на критичните участъци. По-късно през деня е стане ясно дали техниката да тръгне от София към Видин.

Към 9.30 ч. се очаква да пристигнат зам.-министърът на труда и социалната политика и представители на Агенциите по заетостта и социално подпомагане, за да се обсъдят възможностите за наемане на безработните лица от бедстващите общини Ружинци и Чупрене по временни програми по заетост като аварийни екипи по отстраняване на щетите, причинени от наводненията.

За най-критични се смятат населените места Горни Лом и Долни Лом, където реката е с много високо ниво, както и Плешивец, където има разрушени къща, мостове и пътища.
Източник: NovaNews.bg

25 април 2014