000-angela-merkelЗалавянето на мъж, който е действал в Германия като двоен агент в схема за шпионаж и е предавал информация на САЩ, разгневиха германския канцлер Ангела Меркел. Министри от правителството й призоваха Вашингтон за бързо разясняване на случая, предаде БГНЕС.
„Ако съобщенията са верни, това би бил сериозен случай“, заяви Меркел по време на визитата си в Китай на съвместна пресконференция с китайския си колега Ли Къцян.
„За мен това би било явно противоречие с представите ми за основано на доверие сътрудничество между агенции и партньори“, заяви още канцлерът. След разкритията миналата година, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала мобилния телефон на Меркел, информацията за служител на германското външно разузнаване, който шпионирал в полза на САЩ, ядосаха Берлин.
Американският посланик в Германия беше повикан в германското външно министерство късно в петък след съобщенията в медиите, че 31-годишен мъж е бил арестуван миналата седмица за предоставяне на информация на американската агенция в последните две години. „Сега очаквам всички да помогнат за бързо разясняване на обвиненията и бързи и ясни изявления, включително от САЩ“, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер пред в. „Билд“.
Германският федерален прокурор потвърди миналата седмица, че в сряда е бил арестуван мъж по подозрение, че е работил за чужда разузнавателна служба, без да уточнява за коя. „Франкфуртер Алгемайне Зонтагцайтунг“ и „Билд ам Зонтаг“, съобщиха, позовавайки се на информация на официални представители на службата за сигурност, че мъжът работел за ЦРУ и предал над 200 документа срещу 25 000 евро.

07.07.2014

Снимка: Getty Images / Guliver