00-bg-policeСлужителите на реда изнудват заподозрените за пари

Увеличава се броя на престъпните комбини между полицаи и крадци. Читатели на „Всеки ден“ сигнализираха, че служителите на реда все по-често изнудват за пари крадци и престъпници и така си осигуряват допълнителни доходи. Повечето от делата в районните управления са срещу ,,Неизвестен извършител“, но в голям процент от кражбите се знае кой е злосторникът.
,,Отидох в РПУ-то и дадох показания, които сочеха към определени хора, които имат криминални досиета. От полицията ми заявиха, че работят по въпроса и ще ги извикат за разпит, но уви. В последствие разбрах, че въобще не са викани за разпит, но са предупредени да действат по-внимателно и изнудвани за пари. Поинтересувах се как стоят нещата и разбрах, че е честа практика служителите на реда да искат процент от ,,заработеното“ от обира“, разказа потърпевш на домова кражба.
По тази схема апашите са по-спокойни, защото имат гръб в районните управления, а полицаите си докарват допълнителни финансови постъпления. Проверка на ,,Всеки ден“ установи, че не всички полицаи са в схемата, но винаги има по няколко, които действат в съдружие с крадците. Не е рядкост самите обирджии да се договарят с патрулиращия в района им полицаи „да си затваря очите“ по време на ударите им.
Действащи ченгета разкриха, каква е схемата с домовите кражби. Веднага след обира полицията вече знае дело на коя престъпна банда е ,,ударът“ и започва да изнудва престъпниците за процент в зависимост от стойността на обира.
Преди година в столицата бе арестувана престъпна група за кражба на коли от петима души, като в схемата участваха и двама полицаи, както и сержант на служба във „Военна информация“ към Министерство на отбраната. Луксозните коли, откраднати от столицата, са се предлагали в провинцията със сменени регистрационни номера или като резервни части. Всеки от бандата е прибирал 1000 лева за направен удар, разкриха тогава от полицията.
Това не е единственият случай в който хората, които трябва да хващат ,,лошите“ са в съдружие с тях. Особено при кражбата на коли редовно има замесени ченгета и благодарение на тях се осигурява безпрепятственото шофиране на автомобила от мястото на кражбата до подземен паркинг или гараж, където се разкача електрониката, сменяват се номерата и возилото става невъзможно за проследяване.
И премиерът бойко Борисов преди време обяви, че „в 90 на сто от случаите на изнудване след кражби на автомобили са замесени държавни служители – в това число полицаи, които посредничат при плащането“. „Много от нашите колеги са във връзка с мафията и й съдействат по различни начини“, потвърждават думите му от полицията.

13.01.2015  Vsekiden.com