00-debelt-getoКомисия проверява циганското гето в село Дебелт

Комисия от седем служители на Община Средец влезе днес в циганската махала на бургаското село Дебелт, където преди Нова година нашумя случая с изнасиленото от невръстен ром момченце и многобройните кражби в района. Нейната задача е да бъдат описани всички незаконни постройки в гетото. След това те трябва да бъдат съборени.
Комисията е съставена заради искането на парламентарната група на коалиция „Патриотичен фронт“. Днес беше първият й работен ден, но само преди обяд, защото нейните седем членове основно работят в общинска администрация, каза кметът на Средец Иван Жабов.
Проверката ще приключи в края на седмицата, но нещата не са толкова прости, тъй като в махалата има общинска и държавна земя, а също и хора, които имат нотариални актове. На тях ще бъде дадена възможност да узаконят своите къщи.
Никой не показва враждебност към комисията, твърди кметът.
Установихме, че пред циганското гето в Дебелт беше паркиран един полицейски автомобил. Кметицата на селото – Иванка Ангелова заяви пред репортери, че всъщност законните къщи там са „три-четири“, а всичко останало е построено без разрешение. Тя, обаче, отказа нейните думи да бъдат записани.

8 януари 2015, Веселин Максимов
* Заглавието е на ddrom