След като заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров беше обвинен в пране на пари, още двама негови колеги от партията на Ахмед Доган влизат в полезрението на прокуратурата. Това са Щерьо Щерев и Петър Ангелов.
Щерев е обвиняем за участие в организирана престъпна група и превеждане на суми извън страната чрез използване на фалшиви документи. Делото му обаче не се води от спецпрокуратурата, която работи по дела срещу организирани групи, а от Софийската градска прокуратура. След като разследването приключи, материалите най-вероятно ще бъдат внесени в спецсъда. „В момента предстои прецизиране на обвиненията“, обясни пред „Сега“ говорителят на СГП Зорница Таскова.
Депутатският имунитет на Щерев беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров в края на юни заради пране на пари и финансови престъпления. Тогава самият депутат обясни, че е изненадан и че сам ще се откаже от имунитета си. Искането за имунитета на Щерев стана само ден след като той влезе в борда на директорите на „Мини Марица Изток“ ЕАД.
Избягване на данъчни задължения за над 4 млн. лева и участие в организирана престъпна група пък е обвинението срещу Ангелов. Това дело се води от спецпрокуратурата. Според разследващите Ангелов е участвал в престъпна група с ръководител Красимир Велинов, който е счетоводител. Плащането на задължения е избягвано чрез схема от фиктивни сделки. Разследващите смятат, че именно Велинов е представял фактурите пред данъчните.

Интересното в този случай е, че обвинението на Ангелов е повдигнато на 28 март 2013 година. Въпреки това обаче той попада в листите на ДПС и е избран за народен представител два месеца по-късно.

02.01.2014, актуално