logo-dniРомските дни на културата в Сливен откри кмета на града Стефан Радев. „Продължавайте да съхранявате своята идентичност и да покажем, че думи като „социално включване” не са куха фраза. Концерт-спектакълът се състоя в зала „Сливен”. „Това събитие, на което община Сливен е съорганизатор, е част от нашата политика за обогатяване културния живот на нашите съграждани. Ние уважаваме усилията на всяка общност и правим необходимото за тяхното популяризиране”, посочи Радев.

_MG_9090 copyКметът на Сливен изрази специална благодарност на Ромска академия за култура и образование за съхраняването и популяризирането на традициите на ромите. „Разчитам, че заедно с Вас ще решим и една от най-трудните задачи днес – да ограничим отпадането на децата от училище, защото това е грижа не само за нашата област, а за цяла България”, каза още Радев.
За трети път Сливен посреща творци и учени от цялата страна. Първият ден, е посветен на творчеството на гениалния ромски композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев (ДАНКО). Празникът беше открит с тържествен концерт, в който взеха участие хор „Романи чълхъя” („Ромски звезди”), Теодосий Спасов, популярните ромски попфолк-звезди Бони и Щилиян, оркестър „Карандила”, танцьорите на хореографа Атанас Атанасов.
В ХГ „Димитър Добрович“ се откри изложба под наслов „Ромско изкуство и занаяти“ – с участието на художници и занаятчии от страната. От 19:00 часа, в зала „Зора“, ще се състои моноспектакъл „Цигански колела“ на младата актриса Наталия Цекова и Мартин Любенов – акордеонист.

_MG_9099На 4 октомври от 9.30 часа в хотел „Спорт палас“ започва научна конференция на тема: „Ромите през 21 век – култура и идентичност.“
Ромските дни на културата са част от «Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в Сливен” и се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

dariknews.bg

_MG_9168 copy_MG_9254 copy***

Марги Нейкова – Stela Bqhme shtastlivi nie nai starite xoristki da izjiveem tova nezabravimo tarjestvo Mir na dychata na chicho Danko koito mnogo obichaxme Blagodarq za tova nezabravimo prejivqvane Celyvam te

***
Мария Райнова – Чудесни сте

***

_MG_9133 copyЗдравей Стела,
искам да изкажа моята благодарност, че ме направи част от един незабравим концерт.
Искам да поздравя всички организатори и участници в прекрасния концерт. Когато чух, че женския хор е имал над 650 концерта в минало си казах, че е важно тази традиция да продължи и да направим всичко възможно тези концерти да станат 6000, а не да спрат с това поколение. Всички трябва да обединим усилия част от този концерт( особено женския хор) да имат възможност да го видят всички Роми студенти. Защо не да се опитаме да напълним зала Армеец и не Кмета на Сливен да открие, а Премиера на страната да застане и да признае за съществуването на ромската култура.
_MG_9067 copyСтела ти разполагаш с нещо, с което много малко хора биха могли да се похвалят, затова е важно това да достигне до максимален брой хора ( това е по- важно от всички реализирани проекти досега по мое мнение). Всичко не трябва да свършва с това поколение, най- хубавото би било, след няколко години хора да бъде само от млади хора.
Успешни дни на културата.
Поздрави

Ники

***

_MG_9032 copyЕдна изтъркана от повтаряния фраза от есето „Парадоксът на нашето време“ на Боб Морхед гласи „Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.“ Ако пренесем тази фраза в полето на културата, без преувеличение мога да кажа, че концертът бе един от онези моменти, в които ромската култура можеше да бъде почувствана с всяка фибра на всеки зрител, защото спираше дъха! Както наратива от сценария, така и изпълненията на участниците показваха много висока класа! Няма как човек да не почувства ромското…
Бих се радвал този спектакъл на духа да бъде показан пред участниците в детския ромски фестивал „Отворено сърце“, на фона на Царевец. Ще бъде среща на поколенията и на традициите, които формират богатството на България.

Деян Колев
***

Дни на ромската култура в националните медии

в.Труд

БНР

Фокус

БТА

Сливенпрес