00-poroshenkoУкраинският президент Петро Порошенко беше освиркан в Киев на церемония по повод първата годишнина от началото на проевропейските протести на Майдана, чието кърваво потушаване през февруари доведе до падането на предишния украински президент.
„Срам! Защо никой не беше наказан?“, викаха десетки близки на жертвите на репресиите през февруари, обръщайки се към украинския президент, който полагаше венец на улица „Институтска“, където бяха убити повечето протестиращи.
Американският вицепрезидент Джо Байдън, който трябваше да се присъедини към Порошенко, в крайна сметка не излезе от колата си. „Благодарение на кръвта на нашите деца вие заехте този пост“, заявиха протестиращи на украинския държавен глава. „Порошенко, където са убийците на децата ни“, пишеше на един от плакатите.
На 21 ноември 2013 г. проруският режим по онова време се отказа от подписването на споразумение за асоцииране с ЕС за сметка на засилено сътрудничество с Русия, което доведе до седмици на протести на проевропейци и раждането на движението „Майдан“.
Потушаването на протестите се превърна в драма през февруари около централния площад в Киев, който даде името на движението. Насилието отне живота на стотина души при условия, които все още не са изяснени. След убийствата на Майдана тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия преди да бъде свален. Прозападният милиардер Петро Порошенко беше избран на негово място на 25 май.

21.11.2014  Vsekiden.com