00  obamaАмериканският президент Барак Обама призна в интервю за „Ню Йорк таймс“, че е бил въодушевен от телефонното обаждане на Владимир Путин във връзка със Сирия.

„Бях въодушевен от факта, че Путин ми се обади преди няколко седмици и поде разговор за Сирия“, каза Обама. Според него руските власти „са разбрали, че режимът на Асад губи сила заради засилващото се разпадане на територията на Сирия, а перспективите за преврат (сунитско джихадистки) или отстраняването на сирийския режим се превръщат във все по-сериозно заплаха. „Това ни позволи да проведем сериозна дискусия с тях (руските власти)“, изтъкна Обама.

Американският президент изрази увереност, че „дипломацията може да работи“. „Тя не работи безукоризнено и не ни дава всичко, което искаме“, призна той. Но по думите му „светът е сложен и ние не диктуваме своите условия“.

Телефонният разговор Путин-Обама се е провел на 7 юли. Американският президент е заявил, че единственият начин за регулирането на сирийската криза е формирането на ново правителство без Башар Асад. Путин на свой ред потвърди позицията за необходимостта от диалог между режима и опозицията в Сирия. По-късно на Петербургския международен икономически форум той заяви, че само сирийският народ може да поиска оставката на Асад.
15.07.2015, dariknews.bg