00-milena-damianovaВъвеждането на „Гражданско образование“ като предмет в училище е важно за формиране на общественото самосъзнание на подрастващите. Това заяви Милена Дамянова от ГЕРБ, председател на парламентарната Комисия по образование и наука. Според нея така могат да се мотивират младите хора да имат активна гражданска позиция, предаде Фокус.
„В момента гражданското образование и гражданските компетентности са интегрирани в учебното съдържание по всички учебни предмети, но този начин на поднасяне на учебното съдържание и изучаване на гражданското образование не дава желаните резултати. Затова е необходимо да се направи следващата крачка – гражданското образование да бъде отделено като самостоятелен предмет“, обясни Дамянова. По думите й, това се предвижда да се направи в 11 и 12 клас, като се обмисля възможността предметът да не е само в часовете по СИП и ЗИП, а да бъде отделен и като задължителен.
„Гражданската компетентност е изключително важна, предвид участието на гражданите на последните избори. В крайна сметка участието на изборите се определя от гражданската активност“, подчерта Милена Дамянова. Тя каза още, че има много проблеми в учебното съдържание и е важно то да бъде осъвременено и да има промени в програмите. Дамянова беше категорична, че реалните реформи в образованието започват именно с промени в законодателството и наредбите.

02.12.2014