000-istanbullПолиция стреля срещу демонстранти, един човек е загинал
Eдин човек загина, петима бяха ранени в Истанбул през нощта срещу петък по време на ожесточените сблъсъци, които продължаваха и през нощта между антиправителствени демонстранти и полицията в града на Босфора.
„Не можахме да спасим Югур Курт“, написа валията (областният управител) на Истанбул Хюсеин Мутлу в Туитър (Twitter) малко преди полунощ.
Полицията използва огнестрелни оръжия в четвъртък в квартал Окмейдани, за да разпръсне десетки протестиращи, разгневени от миньорската драма в Сома и смъртта през март на младеж, жертва на полицейското насилие по време на протестите за истанбулския парк „Гези“.
След стрелба във въздуха с бойни патрони, полицаите стреляли по хората, заявиха свидетели пред АФП при условие, че останат анонимни, потвърждавайки информации в медиите.
Трийсетгодишният Югур Курт, баща на едно дете, е присъствал на погребението на свой близък, когато полицията използвала сълзотворен газ, гумени куршуми и бойни патрони . На видеозапис от камерите за сигурност при входа на религиозно учреждение се вижда как мъжът се срива на земята с окървавена глава.
Съобщението за убийството отново засили насилието в Окмейдани, народен истанбулски квартал, свързван предимно с левицата. През нощта сблъсъците между населението и полицията продължаваха. Най-малко петима са ранени, един от тях тежко.

23.05.2014  Vsekiden.com