Pages Menu

юни 16, 2022

“На кафе по женски: ромските жени в българската история”

Стела Костова –  председател на Сдружение „Ромска академия за култура и образование”, взе участие в онлайн среща организирана от Център Амалипе. Тя разказа на присъстващите подробности около женския бунт през 1918г. “Този женски бунт е дал началото на женското движение в България. Почти никой не знае, че през 1896г. първата стачка на българския пролетариат е бил в Сливен и е бил точно на текстилните работници. А голяма част от тях са били от ромската общност. По време на бунта през 1918г. жените са излезли, за да се борят за правата си, за да изхранят децата си. След този голям протест те са работили във фабриките и срещу тях са изпратили тогавашната жандармерия. Тогава е убита именитата Тяна Недева, ромка на 16 г., която е работила в една от текстилните фабрики. Убит е и Пейо Йонков /Дачито/, на който бе кръстен кв.Надежда преди да бъде преименуван. От там е тръгнало синдикалното движение в България. Ние трябва да сме горди като жени. Никъде го няма в историята това и никой не го знае, но се е случило.”

Г-жа Костова наблегна на това, че: ако не се интересуваме от нашата история, няма как да кажем на младите хора с какво да се гордеят. Няма как да знаят, че ние сме хора дали много за държавата си.  Тя показа и снимка напрабаба си – Иванка Хаджикостова и сподели, че е била дъщеря на сливенския опълченец Иван Хаджикостов. Тези жени са подкрепяли мъжете си и семействата си и трябва да се гордеем с тях.

“Колкото повече примери покажем и колкото повече задълбаем в търсенето на това кой кой е, толкова повече помагаме на нашата държава, на младежите ни”, обобщи Стела Костова. Тя напомни и, че зараждането на цирка в България също е свързано с роми и то точно жени.