000-0220x176Университетска болница „Лозенец“ вече може да се похвали с уникална в световен мащаб чернодробна трансплантация. Става въпрос за трансплантация на черен дроб на 7-месечно бебе с редица вродени увреждания.
Малкият Валери Иванов, който сега е на 9 месеца, се е родил с напълно обърнати органи, липсващи съдове в коремната кухина и липсващи жлъчни съдове, които са довели до чернодробната недостатъчност.
Екип на „Лозенец“, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, който е и новият национален консултант по трансплантология, е извършил изключително сложна хирургична интервенция, която е дала на Валери шанс за живот.
Стана ясно, че детенцето е било готвено за трансплантация в Германия, но поради влошеното му състояние, почти пред кома, се е наложило то да остане у нас.
Донор е трябвало да бъде майка му, като екипът на болницата е имал изключителни резерви за това решение, тъй като операцията на здрав човек и родител на три деца е против лекарските морални принципи.
В последния момент обаче е бил намерен трупен донор, с което е съвпаднала и стотната трансплантация в болница „Лозенец“.
Д-р Спасов смята, че това е една от малкото успешни трансплантации в света при такава аномалия, като родните медици ще известят за случая всички световни списания по трансплантология.
Според експертния екип в „Лозенец“ се очаква малкият Валери да се развие нормално и да има шанс за пълноценен живот, като оттук нататък той ще бъде подложен на постоянна терапия с имуносупресори, за да може тялото да не отхвърли донора, като ще бъде и обект на периодично лекарско наблюдение.
Директорът на „Лозенец“ е на мнение, че донорската мрежа в страната трябва да бъде променена, тъй като вече много болници имат възможността да правят нужните изследвания на потенциалните донори и те трябва да получат акредитация за донорски центрове.
По думите на Спасов трансплантологията у нас бележи напредък, а само за последната изминала седмица трансплантациите в „Лозенец“ от 100 вече са 103. Стана ясно, че само преди няколко дни екипът на болницата е отбелязал три успешни бъбречни трансплантации като всички пациенти са добре и са в реанимация.

19.05.2014, Диана Зайкова