Мощно земетресение разтърси Чили – 8,3 по Рихтер!4,5-метрови вълни цунами заливат брега на град Кокимбо
Мощно земетресение с магнитуд 8,3 бе регистрирано в Чили, последвано от няколко силни вторични труса, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Сградите в столицата Сантяго се разлюляха, а в пристанищния град Валпарайсо зазвучаха предупредителни аларми за опасност от цунами. Първият трус бе регистриран минути преди 20 часа.

За момента се съобщава за най-малко петима загинали и евакуация на около един милион души.

Чилийските власти издадоха предупреждение за опасност от цунами по цялото крайбрежие, а САЩ издадоха предупреждение за Хавай. Няколко часа след земетресението вълните заляха част от бреговете на страната.

Тихоокеанският център за предупреждения за цунами съобщи, че „са възможни смъртоносни вълни цунами в голям район“. Дори Нова Зеландия, която се намира на повече от 9 500 км от епицентъра на земетресението, е обявила тревога за цунами.

Военнонорският флот на Чили съобщи, че 4,5-метрови вълни заливат брега на град Кокимбо.

Националният център по сеизмология на Чили първоначално обяви, че земетресението е било с магнитуд 7,2, но според Геофизичния институт на САЩ магнитудът му е 8,3.

Епицентърът на земетресението бе установен на 42 км от град Канела Баха на дълбочина 11 км.

Чили е страна с висока сеизмична активност. В края на февруари 2010 г. в страната заради земетресение с магнитуд 8.8 по Рихтер загинаха повече от 500 души.

dnes.bg