0000-momiche

Тази снимка от протестите през ноември получи широка известност, а историята около нея стана една от най-четените публикации на „Дневник“ за годината.
Фотограф: Стефан Стефанов
Шестнайсетгодишната Деси Николова, която по време на един от протестите разплакана постави ръце на раменете на млад полицай, а снимката им и разказът за случката стана една от най-четените и коментираните в „Дневник“, в открито писмо към лидера на „Атака“ Волен Сидеров изрази възмущението си от поведението на депутата.
Тя определя като недопустимо влизането с оръжие в парламента, отправянето на призиви за граждански арести, насилието над полицаи, разпиляването на държавната субсидия за автореклама и скандалите на обществени места.
„В държавата се надигнаха ксенофобията и фашизмът, само защото правителството не може да реагира адекватно, угаждайки на идеите на един псевдо-националист като Вас“, пише Деси Николова.

Ето и пълния текст на посланието й:

Г-н Сидеров, пиша Ви това писмо и ще се постарая да бъда максимално кратка и ясна.
Волене, ти не си Апостол, а един обикновен лъжец. Ти не си този, който хората виждат на екрана. Ти не си народен човек, защото докато пируваш в скъпи ресторанти и луксозни хотели, обикновеният Българин изнемогва и гладува.
Аз и стотици други българи се възмущаваме от вашето поведение:
Ще започна с това, че е недопустимо влизането въоръжен в парламента. Имате ли разрешително за оръжие, и ако да – кой е психиатърът, издал медицинското, въз основа на което МВР е издало разрешение за притежание?
Недопустимо е да отправяте призиви за граждански арести.
Недопустимо е да разпилявате държавната субсидия за реклама на личността и телевизията си.
Недопустимо е да упражнявате насилие над полицаи.
Недопустимо беше и поведението Ви в самолета и скандала със стюардесата във Франкфурт, която сте замерял с храна.
Недопустим е и опитът да се изнесете от ресторанта в Брюксел без да платите сметката си, замеряйки белгийските сервитьори с коркови тапи.
Правителството удари дъното в момента, в който Ви направи председател на комисията за борба с корупцията в парламента. Абсурдно решение.
В държавата се надигнаха ксенофобията и фашизмът, само защото правителството не може да реагира адекватно, угаждайки на идеите на един псевдо-националист като Вас.
Опорните точки вече не работят. Контрапротестите също. Истината се знае. Пазят ви само метални заграждения, каски и палки. Не за дълго.
Всички събития свързани с вас са израз на личностна психопатия. Най-доброто лекарство е падането от власт.

Дневник
8 януари 2014