000-rossen2Росен Плевнелиев е на посещение в Катар
Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Катар, като една от най-важните теми на разговорите му там ще е вносът на втечнен газ от емирството в България.
Плевнелиев подчерта, че на най-високо равнище България ще предложи на Катар промяна в подхода към доставките на газ, предаде БНТ.
„Досега всички газови коридори бяха изток-запад, независимо дали са руски или идващи от Азербайджан, от Иран или трети държави. Ние искаме да се помисли дали не може да има газов коридор юг-север. Да се използват възможности на гръцки пристанища, оттам България като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария и защо не – до балтийските държави, а и по-нататък до Европа“, обясни президентът.
Той посочи още, че предстоят преговори между България и Катар в няколко стратегически направления – земеделие и производство на храни, високи технологии и енергетика.
Плевнелиев ще се срещне с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и с президента на фондация Катар шейха Моза бин Насер ал Миснед. Между България и Катар ще бъдат подписани двустранни споразумения.
Президентът се срещна вчера в Доха с българската общност в Катар.
Световният шампион в тройния скок Христо Марков, треньор в Катар, топмениджърът в една от най-големите телекомуникационни компании в Катар Никола Резачев, един от най-известните учени в сферата на изкуствения интелект в катар Преслав Наков, архитекти, инженери, строителни предприемачи и музиканти бяха сред българите, които разговаряха с президента.
Запитан какво най-много ви впечатлява в тази страна Христо Марков отговори: „Ами как държавата се грижи за гражданите си. Тук просто всичко е подсигурено“.
„Бил съм в много фирми по света – и в Африка, и в Азия, но размахът, който виждам тук никъде го няма“, допълни Никола Резачев, мениджър в телекомуникационна компания.
За Тянка Кръстева, основател на школа по клавирна музика, важна е и сигурността. „Когато дойдох, а и сега не си заключвам колата, не си заключвам апартамента“, каза тя.
„Най-важното нещо в бизнеса тук е доверието, подчерта Преслав Наков, старши научен сътрудник в Института по компютърни изследвания на Катар. Не е най-важна печалбата. Най-важното нещо е доверието. Значи, те искат личния контекст. Искат да знаят, че човекът с когото работят, му имат доверие и могат да правят бизнес с него“.
Българите в Катар са много добре приети и ценени заради високия си професионализъм, е общото мнение на сънародниците ни тук.

11 март 2014 Елка Василева