000-bolnitsaМладите лекари да започват работа с начална ставка от 4 минимални работни заплати.

Това поискаха студенти по медицина и новозавършили медици, които се събраха днес в столичната Докторска градина, за да изразят недоволството си от лошите условия на труд, ниското заплащане и липсата на контрол при качеството на обучението им.
От четири организации на млади лекари представиха статистика, според която 96 % от всички млади медици искат да напуснат страната, тъй като заплащането на труда им тук е до 20 пъти по-ниско, отколкото извън границите на България.
„Актуалните данни са следните – 80% от абсолвентите по медицина искат да напуснат страната. От тези 20%, които остават за специализация в България, 65% също искат да напуснат страната. От тези, придобили специалност, 44% искат да напуснат страната. Това означава сумарно, че 96% от всички лекари от момента на своето завършване до момента на придобиване на своята специалност са хора, искащи да напуснат здравната система, съществуваща у нас в последните 25 години. В момента заплащането е символично – 400 лв. Какво може да направи един млад човек, който тепърва трябва да изгражда и семейство? Настояваме за 4 минимални работни заплати“, коментира д-р Емануил Найденов от фондация „Остани“.
„Опитваме се да покажем колко е забуксувала системата – масов изход на млади кадри от България. Това се дължи на пороците в системата, която е може би единствената, останала нереформирана от социализма насам. Основният проблем е монополът на Здравната каса, това убива просто здравеопазването“, добави д-р Спартак Вълев, който представлява Български лекари за европейски стандарт на специализация.

19 август 2014 Димитър Панев