00-mi5„Ал Кайда“ възнамерява да извърши „запомнящо се терористично нападение“ с голям брой жертви във Великобритания и Западна Европа. Това заяви ръководителят на британската вътрешна разузнавателна служба МИ5 Андрю Паркър.

„Имаме информация, че терористи от Сирия искат да извършат директно нападение във Великобритания. За тази цел готвят терористи, които да действат самостоятелно“, каза Паркър и поясни: „Разполагаме с информация, че групата, която се смята за сърцето на „Ал Кайда“ в Сирия, планира нападение в Западна Европа, при което да има голям брой цивилни жертви“.

Според него целта на тази терористична мрежа и на техните „имитатори“ са транспортните съоръжения и други много посещавани места.

Британската телевизия „Скай Нюз“ уточнява, че експертите на „Ал Кайда“, отговарящи за изготвянето на експлозиви, са се преместили от Пакистан в Сирия, където много по-лесно могат да набират доброволци от Великобритания за атаки на нейна територия, както и за кървави нападения в други страни. Начело на тази група стои Мухсин ал-Фади, който е издирван от американското ФБР, а за неговото залавяне е обявена награда от 7 милиона долара.

След терористичното нападение срещу редакцията на френското сатирично списание „Шарли Ебдо“, при която загинаха 10 журналисти и 2 служители на реда, властите в Лондон разположиха допълнителни полицейски сили и усилиха мерките за сигурност на Острова. /БГНЕС
09.01.2015 БГНЕС