00 tanevМинистърът на образованието и науката Тодор Танев очаква „час по-скоро“ да бъде въведено дуалното обучение у нас. Той каза това пред журналисти в Хасково.
„Правим всичко възможно час по-скоро да въведем в България дуалното образование. То би дало много по-качествени специалисти за производството. Това е голяма крачка към живота на всеки човек и по принцип е голяма надежда за България“, каза Танев.
От тази форма на обучение, схванато само в рамките на средното образование, ще излизат хора не с диплома за майстор, а по-скоро за това, което ние познаваме като калфа, отбеляза министърът.
Затова той е предложил на Швейцарския фонд и на колегите си от Западна Европа да помислят за надграждането на средното образование чрез колежи.
„Чрез нашия посланик в Швейцария Меглена Плугчиева правим възможното, за да бъде включено това в програмата на швейцарското правителство за развиване на дуалното обучение“, отбеляза Танев.
Министър Танев бе на посещение в Хасково, където изнесе открит урок във Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“. Другата цел на посещението му бе обсъждане с кмета на Общината възможностите за създаването на колеж в града.

16 февруари 2015 Дарик Хасково