mihail_mikov_ns_Шефът на парламента от сутринта в завидно настроение, депутатите не искат Мая да води заседанието
Шефът на парламента Михаил Миков е в завидно настроение от сутринта, отчетоха и от мнозинството, и от опозицията в НС. Свжи шеги валят от парламентарната трибуна.
„Включват ни в сценарий за реабилитация на министъра на здравеопазването. Този законопроект (за здравто – б.р.) не отговаря на дневния ред на проблемите, които съществуват в здравеопазването“, заяви герберката Даниела Дариткова и коментира, че парламентът работел мъчително. Председателстващия заседанието Михаил Миков обаче веднага отсече със сериозен тон: „Не е толкова мъчително – от три дена един идвате в пленарна зала. Въобще не е мъчително“.
Шефът на парламента продължи с хумор да балансира страстите в залата. По време на едно от гласуванията коя точка как да бъде разместена в планграфика на депутатите машинките им отказаха, а Миков каза: „Апаратите ви ли не работят? Еми като се ползват рядко – не работят“. Залата избухна в смях.
Малко по-късно Миков поиска всички желаещи да се изказват по процедурни въпроси да се впишат в списък. „Дайте ми едно листче с всички желаещи“, каза Миков.
Един след друг депутати от ГЕРБ се качваха на трибуната да искат разместване на дневния ред. „‘Един след друг, моля – ще почнете да се прескачате и аз накрая ще си тръгна“, обяви Миков.
Страстите в парламента съвсем се нагорещиха, когато Миков преотстъпи на заместничката си Мая Манолова да води заседанието. Депутатите заскандираха „Мишо! Мишо!“, недоволни, че шегите, с които председателят разхлабва положението, ще секнат.
Манолова обаче също се впусна в артистични коментари. Председателстващата прати депутата Георги Андонов от ГЕРБ при някой от юристите от групата му да му разясни какво може и какво не според правилата.
На помощ на Мая се притече червеният депутат Таско Ерменков. „Световното първенство по футбол е в Бразилия, не е тук. Разбирам страстите. Ако толкова много сте искали да работим, да бяхте дошли в сряда. Вашият дневен ред, си е ваш“, отсече бесепарят.
В същото време Манолова обяви, че няма чуваемост в залата и на висок глас призова от трибуната: „Много ви моля, замълчете, госпожо Цачева! Моля ви – замълчете! Моля ви, госпожо Цачева, не ми дублирайте! Седнете и мълчете на място“, обръщайки се към колежката си от ГЕРБ Цецка Цачева.

27.06.2014  Vsekiden.com